Matallergi / Födoämnesallergi

Faktagranskad av Johanna Åkerström, diestist, Astma och Allergimottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Sammanfattning: Matallergi orsakas av vanliga födoämnen som mjölk, ägg, fisk, nötter m.m. Symtom kan uppträda i hud, luftvägar och mag-tarmkanalen. Svåra fall av matallergi kan leda till livshotande reaktioner. Matallergi kallas också födoämnesallergi.

Olika rapporter visar att 2-15 % av alla vuxna är överkänsliga mot mat. Så många som 8 % av alla förskolebarn i Sverige beräknas ha överkänslighet mot mat. Andelen stiger under skolåren.

Vad händer vid en matallergi?

Vid matallergi överreagerar vårt immunsystem mot vanlig, ofarlig mat.

Antikroppar cirkulerar i blodomloppet och finns i nästan alla kroppsvätskor. De hjälper till att fånga och bekämpa ”oönskade gäster”, t ex bakterier, virus, allergen, parasiter m.m. En antikropp, som kallas immunoglobulin E eller IgE, spelar den största rollen hos människor med allergi .

När ett allergen kommer in i kroppen hos en allergisk person sker en rad reaktioner och IgE-antikroppar mot ett visst ämne produceras.

Efter IgE-produktionen förflyttar sig dessa antikroppar till så kallade mastceller, som det finns speciellt mycket av i näsan, ögonen, lungorna men även i magen och tarmarna. IgE-antikropparna fäster sig på mastcellernas yta och väntar på sitt särskilda allergen.

Vid nästa tillfälle när en allergisk person kommer i kontakt med det allergen som han är allergisk emot, fångas allergenet upp av IgE. Nu frigörs en rad substanser, t.ex. histamin, från mastcellerna. Substanserna kan då utlösa en allergisk reaktion, som svullnad av vävnader, nysningar, rosslande, hosta och andra reaktioner.

Matallergen – de delar av maten som orsakar en allergisk reaktion – är oftast proteiner. De flesta av dessa allergen kan orsaka en reaktion också efter det att maten har blivit tillagad eller blivit nedbruten i kroppen.

Matallergi förekommer ofta hos personer med familjemedlemmar som också har allergier. Symtomen kan komma redan efter en liten mängd av maten.

Matintolerans / Födoämnesöverkänslighet

Matöverkänslighet brukar delas in i matallergi och matintolerans (födoämnesintolerans / födoämnesöverkänslighet). Matintolerans beror på en onormal känslighet mot ett födoämne men är inte en allergi. Ofta förväxlas matintolerans (födoämnesöverkänslighet) och matallergi.

Den viktigaste skillnaden är att en intolerans oftast ger ofarliga besvär, medan en allergi kan ge livshotande reaktioner.

De vanligaste födoämnesallergierna

De födoämnen som orsakar flest allergiska reaktioner, upp till 90%, är:

 • komjölk
 • ägg
 • jordnötter - läs om jordnötsallergi
 • vete
 • soja
 • fisk
 • skaldjur, såsom räkor, krabba och hummer
 • valnöt, hasselnöt, cashewnöt, pistagenötter, mandel (en stenfrukt) m.m. Läs om nötallergi

Korsreaktioner

Mat kan grupperas i familjer efter deras ursprung. Inom vissa familjer, speciellt trädnötter, fisk och skaldjur, kan en allergi mot ett födoämne i en familj resultera i att man reagerar mot alla födoämnen inom den familjen. Detta fenomen kallas korsreaktion .

På grund av likheter i allergena strukturer förekommer också korsreaktioner mellan allergen som man andas in och vissa födoämnen. På grund av detta kan t.ex. en björkallergiker få symtom av nötter, äpplen och stenfrukter och en insektsallergiker kan reagera på skaldjur.

Korsreaktivitet mellan olika födoämnen från samma djur är ovanligt. Personer som är allergiska mot komjölk kan vanligtvis äta nötkött och personer som är allergiska mot ägg kan äta kyckling.

Symtom vid matallergi

 • Hud - Den vanligaste reaktionen är nässelutslag. Nässelutslag är röda, mycket kliande, uppsvällda områden på huden som kommer snabbt och försvinner hastigt. De förekommer ofta i grupper, där nya grupper kommer när andra försvinner. Nässelutslag kan komma ensamt eller tillsammans med andra symtom. Atopiskt eksem kan utlösas av matallergi.
 • Luftvägar - Astmasymtom. Rinnsnuva och nästäppa kan förekomma
 • Mun och svalg - så som klåda och svullnadskänsla är vanligt
 • Mag-tarmkanalen - illamående, kräkning, magsmärtor och magkramper.
  Svullnad av magen, gaser och diarré, utan andra symtom från mage och tarm, brukar däremot sällan tyda på en allergi

Matallergi hos barn

Ägg- och mjölkallergi är de vanligaste matallergierna under de första levnadsåren. Andra tidiga allergier är fisk- och jordnötsallergi.

Bland mindre barn, är icke-allergiska, tillfälliga reaktioner mot vissa födoämnen vanliga, speciellt mot frukter. Till exempel kan naturliga syror i mat som tomater och apelsiner orsaka utslag och rodnad kring munnen. Även diarré p.g.a. överskott av socker i fruktjuice och andra drycker kan förekomma.

Vissa allergier kan växa bort, bl.a. ägg- och mjölkproteinallergi brukar försvinna innan barnet nått skolåldern. Undantag är jordnötsallergi och trädnötsallergi. Endast ca 20% växer ifrån sin jordnötsallergi.

Kraftig allergisk reaktion

I svåra fall av matallergi kan den allergiska reaktionen skapa en livshotande reaktion kallad anafylaxi ( anafylaktisk chock eller allergisk chock). Utan akut behandling kan en anafylaxi leda till döden.

Diagnos vid matallergi

En allergolog eller en läkare som har erfarenhet av allergi kan diagnostisera en matallergi. Diagnosen kräver en noga organiserad och detaljerad utvärdering av problemet. Läkaren börjar med att gå igenom din sjukdomshistoria, följt av en kroppslig undersökning.

Läkaren ställer frågor om:

 • vilka symtom du har haft
 • hur svåra dessa har varit
 • intervallet mellan symtomen
 • om det finns säsongssvängningar
 • tidsperioden mellan måltid och reaktion

Hudtester kan vara effektiva för att bestämma vilka födoämnen som utlöser allergiska symtom. Vid hudtester placeras en liten mängd extrakt från födoämnet på personens rygg eller arm. I ett pricktest används en nål för att skapa ett litet hål i huden så att allergenerna kommer in i huden. Om personen inom 15 minuter utvecklar en kvaddel - en upphöjd knöl eller ett litet nässelutslag, visar det en möjlig allergi. Om personen inte utvecklar en kvaddel är testet negativt.

Din läkare kan också använda blodtester för att diagnostisera matallergi. I vissa fall, som vid kraftigt eksem över hela kroppen, kan ett hudtest inte användas.

Felaktigt positiva och negativa resultat kan förekomma vid både hud- och blodtester.

En födoämnesprovokation kan behövas för att bekräfta en diagnos. Patienten får i samarbete med en dietist eller en sjuksköterska prova att äta det födoämne som misstänks ha orsakat en reaktion.

Patienten kan också få föra en matdagbok. Matdagboken är en detaljerad beskrivning av vilken mat som har ätits, när och vilka symtom som har uppstått.

När läkaren misstänker allergi mot ett enda födoämne kan han rekommendera att patienten undviker detta under en tid. Om symtomen minskar eller försvinner kan man lägga till födoämnet till dieten igen för att fastställa om det orsakar en reaktion. Detta görs inte om patienten har haft en allvarlig allergisk reaktion tidigare.

Hur undviker du reaktioner?

Att undvika det man inte tål är den bästa behandlingen. Det finns vissa saker man bör tänka på om man är allergisk mot mat:

 • Läs ALLTID innehållsförteckningarna när du handlar mat. Var försiktig med lösgodis och konditorivaror som saknar innehållsdeklaration.
 • Be att få detaljerad information i butiker eller från tillverkare, särskilt då du köper produkter du inte känner till. Om du är osäker, välj då en annan sort.
 • Var särskilt vaksam när du äter ute. Be om information om vad maten innehåller, be att få se innehållsförteckningar och tala om vad du inte kan äta. Om man är allergisk mot mycket mat kan det vara bra att tala om vad man faktiskt tål så blir det lättare för kökspersonalen att ordna något.
 • Vid matlagning, var noga med att rengöra köksredskap, så att det inte finns risk att dessa är förorenade med något som matallergikern inte tål
 • Vissa nötter och jordnöt kan förekomma i orientalisk mat. Fisksås och räkpasta är vanliga smaksättare i bl.a. thailändsk mat och kan även förekomma i kyckling- och kötträtter.
 • Pesto kan innehålla nötter, trots att originalreceptet brukar vara med pinjenöt (som är ett frö), marsipan innehåller mandlar och nougat är ofta gjord på hasselnöt.
 • Var försiktig med bufféer.

Allvarliga allergiska reaktioner orsakade av födoämnen kan vara livshotande. Den som har fått en anafylaxi mot ett födoämne måste absolut undvika detta. Om du för första gången får en allvarlig allergisk reaktion är det viktigt att du får en korrekt diagnos och behandling.

Tänk på att det är viktigt att undvika den mat som ger symtom, men det är lika viktigt att du inte undviker mer än nödvändigt, då detta kan leda till viktminskning och näringsbrist. Om du är tveksam på vad man tål och utesluter många födoämnen på grund av rädsla för reaktioner är det viktigt att du genomgår en ordentlig allergiutredning.

Din läkare kan ge dig mer infomation om matallergi och matintolerans.

Innehållet på den här sidan är endast i informationssyfte. Det har inte som mål att ersätta en undersökning av en läkare. Tala med din läkare om du har mer frågor om överkänslighet mot mat.

Läs mer

Gunvor berättar hur det är att ha en son med svår matallergi och som lider risk för en anafylaktisk chock.