Atopiskt eksem / Böjveckseksem

Grunden i behandling av atopiskt eksem är att bibehålla hudens fuktighet med mjukgörande krämer. Kortisonkräm används för att dämpa inflammationen. DermaSilk är ett effektivt sätt att minska infektion och irritation.

Man får oftast atopiskt eksem i ansikte, armbågar och knän. Det röda, flagnande, kliande hudutslaget påträffas oftast hos småbarn, men kan också komma senare i livet hos personer med astma, allergi eller eksem inom familjen. Atopiskt eksem kan ibland vätska och ibland vara mycket torrt.

Nya forskningsrön indikerar att grundorsaken till atopiskt eksem är en ärftlig strukturdefekt i huden. Allergi kan vara en bidragande orsak till försämring.

Hur vet du om det är atopiskt eksem?

För att din läkare ska diagnostisera atopiskt eksem ska klåda alltid finnas och därtill två av följande kriterier:

 1. debut före 2 års ålder
 2. återkommande eksem i böjvecken
 3. torr hud
 4. astma, eksem eller allergi hos förälder eller syskon
 5. aktuellt fynd av eksem i böjveck och/eller i ansiktet (upp till fyra års ålder)

Därtill finns en lång rad mindre viktiga kriterier som kan styrka diagnosen.

Försämrande faktorer

Ett stort antal ämnen och faktorer kan utlösa och försämra atopiskt eksem:

 • infektion av stafylokocker. Rivande och kliande av huden gör att bakterier kommer in och utlöser irritation. Artikel: Hudinfektioner vanligt hos vid eksempatienter
 • stress
 • svettning
 • hudnära textilier
 • ämnen som avfettar och torkar ut huden
 • luftburna allergen
 • kallt, torrt och solfattigt klimat
 • vissa matsorter. I första hand hos barn under 1 år

Egenvård

 • klia inte - försök istället att nypa försiktigt där det kliar
 • bär skonsamma textilier som inte river mot huden
 • minska stress
 • undvik kända utlösande faktorer

Behandling

Stöttepelaren i behandlingen är att bibehålla fukten i huden, så att den inte blir uttorkad. Det gör man i första hand genom att använda mjukgörande krämer som hindrar avdunstning. Även när eksem är under kontroll måste huden återfuktas dagligen för att förebygga att den blir torr och att eksemet återkommer.

Tvål tar bort det skyddande ytliga fettlagret och tvättning av huden löser ut vattenbindande salter (t ex urea och natriumlaktat), som bidrar till att hålla kvar vatten i huden. Använd badolja vid dusch och bad och smörj efteråt med mjukgörande krämer.

Kortisonkrämer används normalt för att dämpa inflammationen. Grupp I steroidbehandling har i stort sett inga biverkningar och är den grundbehandling mot eksem som hjälper de flesta.

Eftersom eksem ofta är utlösta av bakterien staphylococcus aureus, kan kortisonbehandlingen behöva kombineras med en antibiotika. DermaSilk , en behandling som minskar bakterieinfektion och irritation i huden, kan vara effektiv.

Ibland, men sällan, förskrivs antihistaminer eller kortisontabletter.

Om ovan behandling inte hjälper kan en hudläkare förskriva en s.k. kalcineurinhämmare.

Läs mer

DermaSilk lindrar dina eksem och klåda inom 1 vecka

Frågor och svar av hudläkaren

Fler frågor och svar om atopiskt eksem

Innehållet på den här sidan är endast i informationssyfte. Det har inte som mål att ersätta en undersökning av en läkare. Tala med din läkare om du har mer frågor om atopiskt eksem.