När maten blir fiende

Födoämnesallergi är en orsak till anafylaktisk chock . Det är framför allt jordnötter och andra sorters nötter, sojabönor, fisk/skaldjur, ägg och komjölk som orsakar de häftigaste reaktionerna.

Gunvor Johannisson vet vad det innebär. Redan som nyfödd reagerade sonen Carl på mjölken när Gunvor ammade. Huden i ansiktet sprack, vissa dagar var pojkens hy förfärlig, andra dagar lite bättre.

- Jag förstod inte vad det var, säger Gunvor Johannisson. Jag tyckte att jag hade undvikit det värsta, åt inte en massa jordnötter eller skaldjur. Eftersom min man är allergisk var jag lite extra försiktig med vad jag stoppade i mig.

Det var först när Carls astma debuterade som familjen Johannisson hamnade på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Där gjordes en stor utredning och man kom fram till att Carl, som då inte ens var ett halvår gammal, var allergisk mot mjölk, fisk, ägg, fröer, nötter, baljväxter och våra sädesslag.

- Jag såg alla problem som tornade upp framför mig, medan min man som är optimist såg det som en ny utmaning i matlagningen.

Glöm inte adrenalinet!

Den riktigt svåra reaktionen kom när Carl var fem år och av misstag satte sin storebrors mjölkglas mot munnen. Han drack aldrig, men antagligen kom en droppe i munnen och han fick mjölk på läppen. Det räckte för att han skulle bli ordentligt sjuk.

- Fördelen var att vi såg precis vad som hände och att vi hade adrenalinspruta hemma. Vi gav honom en spruta och valde att åka in till sjukhuset i egen bil därför att det gick fortare. När vi kommit halvvägs var han så illa däran att vi inte hade någon riktigt kontakt med honom. Vi förstod inte att vi kunde ha gett ytterligare en spruta.

Det gick bra till sist. Carl är idag fjorton år och idrottar på hög nivå, hockey och optimistjollesegling. Något som har haft positiv inverkan på hans astma. Just astman och hur den sköts kan dessutom ha betydelse vid en allergichock.

- Du kan göra mycket för att undvika ett svårt anfall, säger docent och överläkare Ulf Bengtsson vid allergisektionen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. En sak är att se till att behandla sin eventuella astma på ett optimalt sätt, då har man mycket större chanser att klara sig vid en chock. En annan är att alltid se till att ha med sig adrenalinsprutan, många glömmer tyvärr det. En tredje är att läsa innehållsföreteckningar noggrant. Även de med svår allergi kan skydda sig om de iakttar dessa basala saker.

Oron förändras med åren

Undersökningar visar att föräldrar till barn med födoämnesallergi är mycket oroliga. Kanske inte så förvånande, eftersom allvarliga incidenter faktiskt inträffar regelbundet. Men undersökningarna visar också att många oroar sig i onödan.

- Det är därför vi i trygg miljö på mottagningen provocerar fram reaktioner, för att se vad som händer när man utsätts för ett visst ämne, säger Ulf Bengtsson.

Det var just vad Gunvor Johannissons son Carl fick göra för ett par år sedan. Ett blodprov indikerade att hans IgE-värden för mjölk hade sjunkit radikalt och man bestämde sig därför för att se om Carls mjölkallergi hade vuxit bort. Men efter 30 ml fick han en väsande röst och hosta. Provokationen gick inte som man hade hoppats på, utan var tvungen att avbrytas.

- När läkarna skulle ge honom adrenalin så bad jag att Carl skulle få behandla sig själv och det gick fantastiskt bra, säger Gunvor Johannisson. Nu vet jag att han klarar av att hantera adrenalinsprutan om något skulle hända igen. Det var ett stort steg för Carl, han har fått en helt annan trygghet i sig själv efter det här.

Även Carl använder den nya, moderna adrenalinsprutan som Gunvor anser är skonsammare mot ett smalt barnlår.

- Med den gamla adrenalinsprutan ska du med ett distinkt slag utlösa sprutans funktion. Ett barns lårmuskel är inte så stor och du vill inte att nålen ska komma mot benet. Både jag och Carl upplever att det är tryggare att lägga den nya adrenalinsprutan mot muskeln och sen bara trycka lätt på en knapp.

Oron är förstås en annan nu när Carl är nybliven tonåring och ska klara sig själv, än när han var liten. Då skapade hans allergi och oron kring den en familjesituation som helt enkelt var ohållbar för familjen Johannisson. Både Gunvor och hennes man reste nämligen en del i sina respektive jobb.

- Ekvationen gick inte ihop, Carl kom alltför ofta i kläm. Vi kunde inte ha två karriärer, så jag slutade mitt jobb och startade egen verksamhet från hemmet istället. I och med den här lösningen har vi fått ett lugn kring det här. Jag finns här på ett annat sätt idag.

Av frilansjournalist Louise Cederlöf

Läs mer

Vanliga frågor om anafylaktisk chock - Webbfilm med överläkare Lars Gottberg