Matintolerans / Födoämnesöverkänslighet

Matintolerans förväxlas ofta med matallergi . Matintolerans beror på en onormal känslighet mot ett födoämne men som inte är en allergisk reaktion . Den särskiljer sig från allergi genom att den inte involverar antikroppar i immunsystemet. Till exempel kan en person ha magsmärtor efter att ha druckit mjölk. Den reaktionen är beror troligtvis på mjölksockerintolerans (laktosintolerans), där individen har brist på det enzym som behövs för bryta ned mjölksockret (laktos).

Reaktioner från matintolerans är oftast orsakade av andra faktorer än proteiner, som bygger upp matallergen. En av de mest vanliga är laktosintolerans. Andra reaktioner av matintolerans kan utlösas av drogliknande beståndsdelar i vissa matsorter. Symtom kan innefatta nervositet från koffein i kaffe eller läsk, huvudvärk som utlöses av ämnen i ost och choklad eller diverse reaktioner orsakade av tillsatser i maten.

Reaktioner från matintolerans och tillsatser

Även tillsatser i maten kan orsaka reaktioner hos känsliga personer. De vanligaste tillsatserna som kan orsaka reaktioner är:

  • bensoesyra

  • sulfit

  • azofärgämnen

  • antioxidationsmedel

Däremot är riktiga allergiska reaktioner mot tillsatser mycket ovanliga.

Du bör kontakta en allergolog eller en läkare som har erfarenhet av allergi för att få en undersökning om du misstänker att du är allergisk mot en mattillsats. Det bästa sättet att hantera överkänslighet mot mattillsatser är att veta vilka tillsatser som orsakar symtom och att undvika dessa.

Din läkare kan ge dig mer infomation om matallergi och matintolerans.

Innehållet på den här sidan är endast i informationssyfte. Det har inte som mål att ersätta en undersökning av en läkare. Tala med din läkare om du har mer frågor om matallergi.