Vanliga faror vid jordnöts- och nötallergi

Tillverkad mat

Allvarliga matallergiska reaktioner beror oftast på kommersiellt tillverkad mat. Jordnötter och nötter är vanligare i tillverkad mat idag än tidigare. Många matförpackningar har en varningstext om att maten kan innehålla spår av nötter (s.k. kontaminering). Den varningen indikerar vanligtvis att maten tillverkas i en fabrik där mat med jordnötter och andra nötter också produceras.

Bakverk, choklad och godis

Bakverk, choklad och godis kan också innehålla spår av jordnötter eller andra nötter från tillverkningsprocessen. Speciellt för chokladprodukter är det ett stort problem. När det är risk för kontaminering skriver tillverkaren ofta på etiketten till exempel ”Kan innehålla jordnötter och andra nötter”. Jordnöts- och nötallergiker bör undvika dessa produkter. Kom också ihåg att även om en sådan varning saknas så kan det ändå finnas risk för spår av nötter.

Jordnötssmör är en stor risk för jordnötsallergiska barn. Det är en särskilt kladdig produkt som orsakar kontaminering på knivar, skärbrädor, smörförpackningar (från smörknivar som används till jordnötssmöret) mm. Populära mellanmål med kladdigt jordnötssmör kan ge barn kontaminerade händer, ansikte och kläder. När de kommer i kontakt med ett jordnötsallergiskt barn kan det orsaka en reaktion.

Restaurangbesök

Att äta asiatisk mat på restaurang eller som hämtmat innebär en stor risk för jordnöts- och nötallergiker. Livshotande reaktioner kan hända även om personen noggrant har undersökt att maten inte innehåller jordnötter eller nötter.

Maträtterna kan vara beskrivna på ett annat språk och det förekommer förkortade innehållsförteckningar på menyn där förekomsten av jordnötter och nötter inte har angetts. Komplicerade recept kan innehålla jordnötter och nötter som inte finns med i innehållsförteckningen. Det är speciellt vanligt i salladsdressingar, som kan innehålla sataysås, en jordnötssås, och i garnering eller kakor som kan ha malda jordnötter och andra nötter som tillsats.

Att inte läsa innehållsförteckningar

Det kan finnas jordnötter och nötter där du minst anar det. Produktens namn, smak eller utseende är ingen säkerhet. Det är därför mycket viktigt att läsa varje etikett noga. Tänk på att tillverkaren kan ändra i ingredienserna.

Barn bör lära sig att läsa etiketten noggrant och att fråga en vuxen om de är osäkra. Speciellt små förpackningar kan vara svåra att läsa för barn utan avancerade läsfärdigheter.

Tillbaka till jordnötsallergi eller nötallergi