Eksem utan klåda

Hej,

Jag fick utslag på vaden i september i fjol. I oktober spred det sig till båda underbenen (lika på båda), sedan låren, midjan, brösten, armarna. Det blir oftast eksem på samma ställe på vardera ben, arm osv. Vissa är runda ca 1-2 cm vissa lite mindre. Ibland bleknar vissa men kan återkomma på samma ställe igen, röda, plus några nya. De sprider sig sakta men säkert. Kliar inte.

Jag har varit till hudläkare som har konstaterat att det är vanligt eksem och jag har fått ljusbehandling 20 ggr, elocon och mjukgörande. Inget hjälper. De kan inte göra mer. Snälla vad skall jag göra och vad kan det vara?

Hälsar,
AA


Hej!

På din beskrivning kan jag inte säga något med säkerhet. Jag blir lite konfunderad, din doktor säger att det är eksem och du säger att det inte kliar. Typisk för eksem är just att det kliar. Det kan ju vara så att den behandling du får, med ljus och Elocon,  hjälper mot klådan men inte mot grunden för din klåda.

Din ålder kan ha betydelse. Hos en medelålders man kan jag tänka mig s k nummelärt eksem, som vanligen varar flera år och är svårbehandlat. Vanligen används cortisonkräm av medelstark eller stark typ.

Nu är du kvinna så detta är mindre sannolikt. Hos en kvinna i samma ålder och äldre kan jag tänka på s k åderbråckseksem, som kan börja på benen och sedan bli generaliserat ut över hela hudkostymen.

Psoriasis utslag kan också klia ibland men oftast inte. Dock borde din hudläkare då talat om för dig att det rör sig om psoriasis, tycker jag.

Atopiskt eksem och kontaktallergiskt eksem skulle ev. också kunna tänkas.

Fråga din hudläkare vilken sorts eksem det rör sig om och om någon prognos kan ges. Många eksem går så småningom över och man får vara glad om man kan hålla klådan borta under tiden.

Med vänlig hälsning

Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Övrigt