"Torrfläckar" lite överallt på kroppen, men värst är händerna och på ögonlocken

Hej!

Min 5-åriga dotter har "torrfläckar" lite överallt på kroppen, men värst är händerna och på ögonlocken, även runt ögonen. Det började med ett finger som svällde upp och blev jättetorrt, nu är det på båda händerna och även ögonen.

Smörjer med Miniderm morgon och kväll och då håller sig ögonen i "schack", glömmer man nån gång så sväller hon upp, det är värst på morgonen. Upplever att hydrokortisonet inte gör nån vidare nytta på hennes händer.

Vad ska vi göra?

Tacksam för svar!

Linda


Hej Linda!

Jag misstänker att ditt barn har en variant av atopiskt eksem med en medfödd tendens till torr kliande hud. Undvik tvål i görligaste mån och använd istället mjukgörande kräm och tvättkrämer som finns på apoteket. Dusch- och bad-olja brukar också vara skonsamt mot denna sorts hud. Det finns en särskild sorts hydrocortisonkräm som heter Ficortril ögonsalva 0,5% men smörj i intervallel inte dagligen med cortison runt ögonen.

Se också information på Medecas hemsida och ha kontakt med läkare på hemorten då eksemet ibland kan blossa upp och kräva med intensiv behandling.

Med vänlig hälsning

Hans Öhman hudläkare

Categories: Atopiskt eksem