Röda fläckar - mjölkallergi?

Hej!

Har en son på snart 1 år som sedan 10 månaders ålder börjat få röda fläckar på kroppen. Främst på handryggen, underarmar och knäveck men också någon enstaka på bröstet och låret. Det verkar inte klia. Sonen sover bra och mår helt bra för övrigt, en pigg och glad kille som växer som han ska.

Ser ut som typiskt atopiskt eksem. Pappan har pollenallergi och väldigt lindriga handeksem sommartid, farfar hade eksem som barn och har nu astma i vuxen ålder, farmor har lätt att få handeksem så det finns i släkten. Sonen dricker välling sedan 6 månaders ålder- äter allt- ingen specialkost.

Nu till min fråga: då jag var till Hälsocentralen för att visa upp eksemet så sade den läkaren att det är atopiskt eksem- trots klådfri. Pratade lite kring orsaken, t ex röda bär vilket min son smakat nu under sommaren. Sedan sade doktorn att det kan ju vara mjölkallergi så jag skulle prova mjölkfrikost under ca 2-3 veckor. Fick ingen remiss till dietist eller tid för uppföljning/provokation. Kan det vara mjölkallergi med enbart eksem/röda fläckar som symtom- allt annat är bra? Det är väl inte "bara" att utesluta alla mjölkprodukter- man behöver väl hjälp av en dietist?

Har nu smörjt alla röda fläckar med hydrokortison 1% sedan 1 dag tillbaka morgon och kväll och eksemen är nästintill borta. Kan eksem orsakad av mjölkallergi försvinna/bli helt bra med hydrokortison trots fortsatt intag av mjölkprodukter?

Tack på förhand!

Med Vänlig Hälsning Therese.


Hej Therese!

Diagnosen atopiskt eksem känns väl förankrad i din berättelse. I lindriga fall ses mest lite torra fläckar. Jag föreslår att du använder vanlig mjukgörande kräm t ex Miniderm och vid kliande områden Mildison som också är en grp 1 cortison. Hudbesvären kan variera över tid. Du kan nog än så länge hoppa över mjölkdieten då det låter som ganska lindriga besvär. Om han har blivit mjölköverkänslig så växer rent allmänt oftast matallergier bort mellan 3-5 års ålder. Dieten botar inte hans genetiska läggning, född med en tendens till torr kliande hud, men vid svårt atopiskt eksem kan det lindra ordentligt.

Läs mera om atopiskt eksem på Medecas hemsida.

Med vänlig hälsning

Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Atopiskt eksem