Eksem runt munnen

Hej!

Min pojkvän får röda märken på och runt sin mun varje dag. De är oftast värst på morgonen efter att han duschat och sen minskar de lite under dagen. Han säger att de gör ont och hans mun svullnar. Det är röda märken på hans haka också oftast på hans högra sida. Ser ut som att han gnuggat sig hårt på huden ungefär.

Han har varit hos doktorn men de gav honom bara en salva med zink som han använder. Han mår jättedåligt av det eftersom det gör ont, men han tycker det är jättefult också... Vad kan det vara?

Hälsningar

Tess


Hej Therese!

Är din pojkvän atopiker? D v s har han hft böjveckseksem som liten? Har han någon överkänslighet, tex rinnande, kliande ögon och eller näsa, astma? Finns någon i hans släkt som har någon av dessa 3 åkommor. Om svaret är ja på någon av dessa frågor kan det röra sig om en yttring av atopiskt eksem , som inte behöver sitta bara i armbågsveck och knäveck utan kan ses i all hud speciellt runt munnen. Irritationen runt munnen kan i sin tur leda till att han gärna vill slicka sig om munnen. Denna ovana brukar försämra tillståndet.

Troligen behöver han en kortare kur med stark cortisonsalva. Det kan alltså röra sig om s k "lip licking eczema". Jag tycker han skall kontakta en hudläkare med dessa misstankar.

Med vänlig hälsning
Hans Öhman
hudläkare

Categories: Atopiskt eksem