Eksem på hakan och hals med blödande sår

Hej.

Min dotter är 1,5 år och har haft eksem i snart ett år. Värst är det på hakan och halsen där hon då och då får blödande sår som måste behandlas med penicillin för att läka. Nu har hon druckit upp tredje flaskan m Tavegyl mot klådan och behandlas hela tiden m kortison och alla möjliga mjukgörande salvor. Vi har inte hittat om det är något hon inte tål och ingen av oss föräldrar har eksem.

  • Kan detta växa bort tror du?
  • Är det verkligen bra att ge så mycket mediciner till en så liten tjej?
  • Kan verkligen Dermasilk funka?

Jag griper snart alla halmstrån jag kan få tag i.

Vänliga hälsningar

Mamma C


Hej Mamma C!

Har din dotter atopiskt eksem , även kallat böjveckseksem? Läs om detta på Medecas hemsida. Din beskrivning får mig att misstänka att det är den typen av eksem som din dotter har.

Sök dig till intresserad barn-, hud-, allergolog-läkare som kan hjälpa dig att styra upp behandlingen. Ibland kan vid denna ålder också föreligga överkänslighet för viss mat, vanligen hönsägg och komjölk som försämrar eksemet. Tester kan styrka sådan misstanke. Underbehandling är en annan möjlig orsak, d v s du kanske kan öka styrkan i cortisonkrämen (se Fass.se) under kortare tid för att få bättre effekt på eksemet.

Dermasilk är värt att pröva då det håller tillbaka infektionstendensen som försämrar eksemet.  Undvik tvål i görligaste mån, använd i stället dusch-badolja. En tröst kan vara att atopiskt eksem, vilket jag misstänker att ditt barn har, oftast "växer bort" d v s besvären avtar med tiden.

Med vänlig hälsning

Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Atopiskt eksem