Svampinfektion i underlivet sprider sig över kroppen

Hej.

Jag är 31 år gammal och har aldrig tidigare i livet lidit av klåda eller eksem. Men i jan/feb i år fick jag en svampinfektion i underlivet. I samband med det uppträdde 2 torra/röda hudpartier på bägge sider i underlivet, vid ljumskarna. Jag fick en ordentlig svampinfektion behandling och klådan i själva underlivet försvann men de röda torra, kliande fläckarna i huden växte succsesivt.

Nu några månader senare sträcker sig "eksemet" över hela insidan på låren (ca en dm ner på låret) upp över ändtarmen mot ryggen och fram mot magen. Dessutom har jag fått liknande problem under armhålorna. Det började som en 5 krona för 2 månader sedan och täcker hela armfålan och sprider sig ut på armar och rygg. Har även i dagarna börjat klia och rodna i armvecken och på handleden. Jag kliar mig tokig och vaknar på nätterna av att jag kliar mig i sömnen.

Har provat hydrokortisonsalva 1 vecka och det kändes bättre men fick då rådet av sjuksköterska att sluta. Hon sa att jag skulle smörja med olja och undvika vatten på området så det har jag försökt med. Har sökt vårdcentral för ca 1 månad sedan. Sköterska tittade då och tyckte det såg "torrt" ut. Fick rådet att smörja. Får tillägga att jag då använt kortisonsalva i 6 dagar och det var lugnare. Jag blir snart tokig. Fick en ny tid på vårdcentral om 1 månad till läkare. Vet inte hur jag ska stå ut tills dess.

Har du några tips och råd så blir jag MYCKET tacksam. Jag känner mig mest som en belastning för vården men jag vet inte hur jag ska få bukt med detta själv eftersom det bara blir mer och mer. Har försökt byta ut tvättmedel, deodoranter och använda lite lösare kläder.

Mvh Maria


Hej Maria!

De besvär du beskriver låter verkligen jobbiga. Du bör få tid till läkare som kan ställa diagnos eller remittera dig till hudläkare, så att du kan få en bra behandling.

Jag kan utifrån din berättelse gissa på några tillstånd i huden. Du kan ha fått även en trådsvampinfektion i huden och den håller nu på att breda ut sig på hudytan. Du kan ha fått allergiskt kontakteksem mot något som du kommer i kontakt med. Du kan ha fått psoriasis av s k invers typ d v s den sitter också i hudvecken. Dessa är de första diagnoser jag tänker på utifrån din beskrivning. Som jag ser det har du inte fått den hjälp du bör få av sjukvården.

Med vänlig hälsning

Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Övrigt