Mjälleksem (Seborroiskt eksem)

Mjälleksem yttrar sig som en rött, fjälligt, kliande utslag som framförallt finns i hårbottnen, sidan av näsan, ögonbrynen, ögonlocken, bakom öronen och på bröstet. Även andra områden, såsom naveln, skinkorna, armhålorna, brösten och underlivet kan vara involverade.

Är mjäll (seborré) och mjälleksem samma sak?

Mjäll kan utvecklas till mjälleksem. Mjäll är en onormalt ökande talgproduktion från talgkörtlarna under bildning av torra, feta fjäll i hårbottnen utan rodnad. Blir de avflagade hudpartiklarna besvärande kan det behandlas.

Orsaker till mjälleksem

Flera faktorer påverkar, men orsaken till mjälleksem är fortfarande okänd. Den naturligt förekommande jästsvampen Malassezia furfur (Pityrosporum ovale) påverkar eksemet negativt men även arv, stress, trötthet och klimat.

Vem får mjälleksem?

Mjälleksem är mycket vanligt och omkring 5 % av befolkningen drabbas. Det är vanligare hos män än kvinnor. Det börjar oftast i puberteten eller i vuxen ålder, men kan förekomma hos små barn. Hos vissa spädbarn kan mjälleksem uppstå i blöjområdet och kan då blandas ihop med ett blöjeksem.

Diagnos av mjälleksem

Det vanliga är att diagnosen ställs efter mjälleksemets utbredning och utseende. I ovanliga fall av kroniskt mjälleksem, som inte svarar på behandling, kan det bli aktuellt med ett vävnadsprov eller laboratorietest för att utesluta andra hudsjukdomar.

Behandling av mjälleksem

Mjälleksem kan bli bättre av sig själv, men med behandling blir eksemet snabbt bättre.

Hårbotten behandlas i normalt med svampdödande shampo. Om kraftig fjällning förekommer kan 5 % salicylsyreolja använda alternativt t ex Decubal kräm med 5% salicylsyra. Klåda och rodnad lindras med kortisonlösning.

Ansiktet behandlas med en svag kortisonkräm med jästsvampdödande medel.

Övriga kroppen behandlas med kortisonkräm och eventuellt jästsvampdödande medel.

DermaSilk är en behandling som minskar svampinfektion och irritation i huden helt utan biverkningar.

Läs mer

DermaSilk kan lindra ditt mjälleksem

Frågor och svar av hudläkaren

Fler frågor och svar om mjälleksem