Små finnar/eksem i ansiktet - p-piller orsaken?

Hej!

Jag har sedan i början av sommaren, eller precis innan besvärats av små finnar/eksem på vissa ställen i ansiktet (Främst hakan, men även ögonlocken, under ögonen, på sidan av ögonen och runt munnen).

Jag har ätit p-pillret Noevletta 28 sedan drygt två år tillbaka, men har inte haft några besvär med dålig hy (förutom i början, men de finnarna jag då fick i pannan la sig efter någon månad) Är det möjligt att eksemet i ansiktet har med p-pillrena att göra? Och att det kommit NU, två år senare?

Under veckan jag har mens, försvinner eksemet NÄSTAN helt och hållet (då jag äter de hormonfria pillrena) men kommer tillbaka så fort jag börjar med hormonpillrena. Det är just därför jag börjat spekulera i om det kan bero på detta. Vad tror du?

Vänliga hälsningar

E.H.


Hej!

Det finns beskrivet ökade besvär av finnar, acne vulgaris, som en biverkan av p-piller men även motsatsen d v s förbättring.

Din beskrivning ger mig också misstanke om att det kan röra sig om perioral-orbital( runt mun och ögon) dermatit, ett tillstånd med okänd etiologi (orsak). Vid perioral dermatit kan din allmänläkare ofta känna igen detta tillstånd och förskriva t ex Metronidazolkräm eller ge tetracyklintabletter. Du kanske kan söka på nätet efter bilder på denna åkomma.

Avstå från feta krämer i ansiktet.

Med vänlig hälsning

Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Övrigt