Röda, kliande prickar efter ansträngning

Hej

Jag har sedan nästan ett år tillbaka drabbats av tillfälliga utslag/irritationer i huden som liknar små upphöjda röda, kliande prickar. De uppstår normalt efter fysisk ansträngning, men har sedan en tid blivit vanligare och vanligare.

De uppträder över nästan hela kroppen, men framför allt på bröstet, underarmarna och halsen. Jag har prövat antihistamin utan resultat.

Tack på förhand för svar!

Bekymrad


Hej!

På din beskrivning skulle jag gissa att du råkat ut för cholinerg urticaria ( en sorts nässelutslag), som oftast utlöses av kraftig ansträngning med svettning. Ibland kan tillståndet delvis undvikas genom att starta ansträngningen mycket försiktigt och långsamt öka tempot. Du kan också försöka hämma utbrotten med antihistaminer, både H1 och H2 blockerare, om inte det ena preparatet går så kanske det andra fungerar inom båda grupperna.

Jag föreslår att du tar kontakt med hudläkare på din hemort för att närmare försöka prova ut lämplig behandling, vilket dock kan vara svårt. I vissa fall har den drabbade helt fått avstå från att utsätta sig för de utlösande situationerna.

Med vänlig hälsning

Hans Öhman hudläkare

Categories: Övrigt