Hudavfall, klåda och smärta i underlivet

Hej

Det hela började med hudavfall, klåda och smärta i underlivet som spreds sig till ljumskar och hela vägen analt. Sökte vård. Hudläkaren sa att det var eskem och jag behandlades med dermovat enligt schema i 5 veckor. Klådan försvann med allt kom tillbaka vid avslutad behandling. Vid åtebesök fick jag ytterligare behandling av dermovat och ytterligare och ännu mera. I hela 7 MÅNADER med intensivbehandling an dermovat.

Till sist togs biopsi som visade svampinfektion och fick då pevaryl utskrivet. Min fråga är att jag vill bli gravid inom ca ett år och undrar om det är farligt för mig att föda vaginalt på grund av allt onödigt smörjande av det starka kortisonet som gjort min hud tunn och skör ifall jag skulle spricka?

Får huden tillbaka sin elacitet eller är jag förevigt skör och tunn?

Tacksam för svar
Orolig 25åring

 


 

Hej!

Jag hoppas att du nu är besvärsfri efter att du fått diagnos och behandling.

Ja, långvarigt bruk av stark cortison kräm kan ge hudförtunning som biverkan men jag tycker inte att det skall hindra dig från att skaffa barn. Alla råkar inte ut för denna biverkan och den sätter sig i de övre delarna av huden. I viss mån kan huden återhämta sig. En förlossning innebär alltid en viss risk födelsekanalen inte hinner med att tänja ut sig ordentligt och det blir en spricka vid förlossningen. Dessa risker går vanligen bra att hantera med kontrollerad förlossning och/eller att vårdpersonal kan sy ihop om det ändå skulle bli en sprickbildning.

Lycka till!

Med vänlig hälsning

Hans Öhman hudläkare

Categories: Övrigt