Lång tid besvärats eksem i hårbotten

Hej!

Jag har under en lång tid besvärats eksem i hårbotten. Första gången jag drabbades var för några år sedan, under vintertid. Då besökte jag läkare som skrev ut Tavegyl till mig. Detta hjälpte, och eksemen kom inte tillbaks förrän nästa vinter. Denna vintern, alltså för cirka ett halvår sedan, drabbades jag återigen av dessa eksem i hårbotten. Jag tog återigen Tavegyl för besvären, vilket hjälpte. Men en senare tid kom eksemen tillbaka, och var kvar tills början på sommaren. Det var väldigt besvärligt, så jag besökte en vårdcentral där de skrev ut en betnovatlösning. Denna använde jag precis som den läkaren sade (2-3 ggr/dagligen tills det försvinner), men efter behandlingen dök de upp igen.

Därför bestämde jag mig för att besöka vårdcentralen igen, då jag i samband med dessa eksem hade fått utslag i ansiktet och fruktansvärd klåda i ögonen. Den läkaren ordinerade olika slags preparat, däribland betnovatlösningen som jag nu skulle ta en gång om dagen, och allt blev bättre. Nu har det gått några veckor och eksemen i hårbotten uppstår så fort jag slutar använda eller trappar ner på betnovatlösningen. Läkarens ordination var att ta lösningen en gång om dagen i 1-2 veckor, beroende på när de har försvunnit, för att sedan trappa ner och glesa ut användningen. Jag gjorde exakt på det viset, och är nu i den fasen där jag har trappat ner.

Utöver betnovat har jag också använt ett mjällschampo vid namn Fungoral. Båda besökstillfällena konstaterade läkarna att det inte såg ut som varken psoriasis, seborroiskt eksem eller någon form av svamp. De sa att det helt enkelt var "eksem". Jag använder alltid ett oparfymerat milt schampo och har precis börjat tvätta håret varannan dag istället för varje dag.

Jag har ingen aning om det kan bero på min diet, eller om det rent utav kan bero på stress (har jobbat hela sommaren och haft andra projekt vid sidan av som har krävt mycket tankeverksamhet). Det tål också att nämnas att jag haft problem med eksem överhuvudtaget sedan lång tid tillbaka.

Hälsningar Jon


Hej Jon!

Jag misstänker att du är född med en tendens till torr kliande hud s k atopisk läggning. Många som skriver till denna frågespalt beskriver liknande problem. Där finns en hel del olika svar i den svarsbank, som Medeca.se, hemsidan har, som just handlar om s k atopisk läggning. Läs!

Du beskriver att behandlingen hjälper men när du minskar på den kommer besvären tillbaka. Men man förväntar sig inte att behandlingen skall bota dig, den kan dock vanligen lindra.

Klådan i ögonen kan vara rhino-conjunctivit som ofta förekommer tillsamman med den torra kliande huden både hos patienten och i dennes släkt liksom även förekomsten av astma och s k böjveckseksem. Den atopiska läggningen brukar bli mindre påtaglig ju äldre man blir, man talar om att den "växer bort". Dock finns den genetiska störningen, bakom problemen i huden, kvar och kan "blomma upp" igen. Ibland kan det bero på stress, vilket kanske kan gälla i ditt fall.

Om man river mycket i sitt eksem så kan huden bli ytligt infekterad av dina ordinarie hudbakterier så pass att ditt eksem blir värre och du hamnar i en ond cirkel, det kliar-jag kliar, det kliar-jag kliar osv med försämring av eksemet som följd. Huden kan då behöva någon bakterie-hämmande behandling.

Ibland en remiss till hudläkare göra att du får hjälp med att bättre kunna sköta ditt eksem så det håller sig på en "lägre" nivå och din dag blir lite drägligare. Att lära sig stresshantering är också en av livskonsterna.

Många ord men först och främst föreslår jag en remiss till hudläkare för diagnos. Du kan även läsa om atopiskt eksem, böjveckseksem, atopisk läggning på Medecas hemsida för att se om mina misstankar stämmer in på dig.

Med vänlig hälsning
Hans Öhman hudläkare

Categories: Mjälleksem