Kliande hårbotten som övergår till mjäll och sen som sår i hårbotten

Hej!

Jag har problem med kliande hårbotten som övergår till typ mjäll och sedan nästan som sår i hårbotten. Sedan när det går bort ett litet tag så blossar nästan hela ansiktet upp med röda utslag som hettar.

- Vad kan man göra? Varit hos distriktsläkare som tror det är mjälleksem. Sa att man skulle använda schampo från apoteket både i hår och ansikte.

- Vad kan det annars vara?

Hälsningar

Jan


Hej Jan!

Den diagnos du fått förefaller mig vara korrekt. Det jag möjligen kan tänka på vid svårbehandlat seborrhoiskt eksem är hårbottenpsoriasis. Finns psoriasis på annat ställe på kroppen eller hos någon i släkten?

Jag tycker att mjällschampo som t ex Selsun eller Sevorex ofta har god effekt i hårbotten. Starta med daglig behandling och låt schampot få sitta i 5-10 minuter innan du sköljer ur. Efter ca 1 vecka kan man vanligen trappa ner behandlingsintensiteten till 3-1 ggr/v, ibland t o m var 14:e dag som underhållsbehandling, för att försöka förhindra återfall.

Om du har mycket klåda kan din doktor lägga till cortisonlösning av grupp 3 styrka att massera in i hårbotten efter ovanstående tvätt schema.

Till ansiktet föreslår jag en svag cortisonkräm blandad med svampkräm, t ex Cortimyk eller Daktacort morgon och kväll under 10-14 dagar. kan upprepas vid eventuella återfall, vilket som du märkt inte är ovanligt.

Ofta blir mjälleksemet bättre under sommarsolen.

Med vänlig hälsning

Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Mjälleksem