Klåda, svidningar, röda utslag och fjällningar i hårbotten

Hej,

Har haft klåda och svidningar och röda utslag med fjällningar i hårbotten sedan i höstas. Min doktor säger att det är stresseksem. Min make är svårt sjuk och var nära döden och doktor tror att jag är stressad på grund av hans tillstånd.

Är behandlad av en hudläkare med synalargel en gång om dagen i 6 v. och en kortisonlösning vid anfall av klåda. Ett mjällschampo finns också. Inget har hjälpt.

- Nu är utslagen svåra och klådan hemsk. Vad gör jag?

Trollis


Hej!

Det låter som om ni har uppfattat din situation helt korrekt. Vad gäller behandlingen så är även Synalar en stark cortison.

Verkar det som om det svider och vätskar med crustor-skorpor i hårbotten? Detta skulle kunna betyda att där även finns en infektion i dina hårbottenbesvär, som kan kräva sin särskilda behandling.

Men mest låter din berättelse mest som ett besvärligt seborrhoiskt eksem alternativt en hårbottenpsoriasis. Har du fått någon diagnos av din doktor? Fråga efter det!

Jag föreslår att du behandlar hårbotten med Sevorex eller Selsun hårschampo och att du dagligen duttar i stark cortisonlösning i enbart hårbotten t ex Elocon, om nu inte Synalar lindrar, under ca 3 veckor. Därefter är du förhoppningsvis bättre och kan pröva på att trappa ner behandlingsintensiteten.

Jag förväntar mig inte att du blir helt botad men betydligt bättre lindring så du kan stå ut under denna din svåra tid.

Med vänlig hälsning

Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Mjälleksem