Eksem i ansiktet - pyttesmå vattenfyllda blåsor

Hej!

Jag har haft märkliga utslag eller eksem i ansiktet i över en månad nu... De är pyttesmå vattenfyllde blåsor och dyker upp flera stycken varje dag. Innan de syns så kliar det jättemycket och en timme senare har det bildats en blåsa. De växer i kolonier runt hela munnen och hakan.

- Vad kan det vara?

Har aldrig problem med min hy annars! Den är jämt felfri så detta gör mig väldigt irriterande då jag tvättar och smörjer in varje dag. Försöker torka ut dem med alsolsprit vilket fungerar för stunden men en timme senare dyker det upp nya igen... :( tacksam för svar!

Caroline


Hej Caroline!

Du har troligen fått eksem. Kan du vara överkänslig för någon av de hudvårdsprodukter du använder? Jag vill föreslå dig att du slutar med de preparaten och i stället prövar med den lilla receptfria tuben med Hydrocortison kräm morgon och kväll i 1 vecka och därefter 1 gång dagligen i 3 dagar, därefter 2 kvällar per vecka i 2 veckor.

Du kan när du förhoppningsvis blivit bättre själv försöka testa dina hudvårdsprodukter, en i taget genom att smörja ca 1 x1 cm på underarmens insida i 3 dagar, täck över med kirurgisk tejp. Denna test kanske kan avslöja om det är något du inte tål och får eksem av.

Om blåsorna inte är vattenfyllda utan varfyllda så kan det i stället röra sig om en annan diagnos, -perioral dermatit- och då krävs annan behandling. Sök i så fall  din läkare.

Med vänlig hälsning
Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Kontakteksem