Eksem av kemtvätt

Hej,

Jag hade en angoraklänning på mig en dag som hade varit på kemtvätt. Det var varmt där jag var och jag blev varm i den klänningen. Dagen efter hade jag eksem på båda insidorna av överarmarna. Fula eksem med de kliar inte. Jag har använt Aloe Vera propolis och Yelly. Men de är kvar och vandrar neråt armarna. Vad beror detta på och vad kan jag göra? Jag kände direkt att eksemet kom av att jag inte tålde klänningen i värmen och att det förvärrades av de kemiska produkterna som var i klänningen efter tvätten?

Tack på förhand.

Tindra


Hej Tindra!

Du har råkat ut för någon sorts irritation, antingen kvarvarande irriterande kemikalier efter kemtvätten eller en ren kontaktallergisk reaktion. Reaktionen brukar lindras av cortisonkräm, du kan pröva den receptfria Hydrocortison i första hand. Reaktionen kommer troligen att lägga sig spontant efter en tid. Rapportera händelsen till tvätteriet, de kan ju fått något fel i tvättprocessen. Din svettning och värmen kan ha bidragit till att reaktionen blev så kraftig.

Kan du använda klänningen igen? Det kan jag tyvärr inte svara på, fråga tvätteriet om de har några synpunkter på detta. Kanske pröva försiktigt under en kortare period eller om tvätteriet har något att föreslå för att få bort ev. kvarvarande kemikalier.

 

Med vänlig hälsning

Hans Öhman
Hudläkare

Kategorier: Eksem Kontakteksem