Tror jag har handeksem?

Hej,

Jag vet faktisk inte riktigt om de är eksem, men läst lite och låter som de kan vara något i alla fall. Jag har något slags eksem vid hörselgången då jag fått infektion två gånger och sist sa läkarn att jag hade eksem som gjorde att de kliade och ledde till infektion.

Det andra som jag också har är att jag är ovanligt torr i hårbotten främst vid pannan och pannan med lite i ansiktet, främst runt näsan.

Sen jag fick mitt nya jobb har jag blivit torr vid fingrarna på ovansidan och emellan. De brukar komma och gå lite. Men blivit tydligare nu.

- Är det något som borde undersökas och vad tror du då?

Undrar Becca


Hej Rebecca!

Vad gäller ditt första problem så låter det som att du fått hjälp hos läkaren.

Det andra problemet du beskriver är de torra händerna-fingrarna du får på det nya jobbet. Du berättar inte vad det är du gör men en del arbeten kan innebära att händerna blir torra. Om de dessutom kliar mycket kan det röra sig om någon sorts eksem.

I första hand föreslår jag att du inte diskar-städar utan att ha skyddshandskar på och även om möjligt har tygvantar på i det nya jobbet.

Smörjhänderna med mjukgörande kräm 2-3 ggr dagligen och efter handtvätt ( t ex Karbasal, Canoderm, Fenuril, Monilen eller liknande, fråga på Apoteket.

Om det kliar och utvecklar sig till eksem på händerna tycker jag du skall ta reda på vad det är för produkter du kommer i kontakt med på jobbet, du kanske är överkänslig för något i arbetsmiljön och skall i så fall naturligtvis undvika produkten ifråga.

Med vänlig hälsning
Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Handeksem