Handeksem - smittar det?

Hej

Jag har aldrig under mina 24 år tidigare känt av handeksem i händerna utan de är först nu när jag börjat mitt nya jobb jag känner att de börjar utvecklas. Jag har jobbat med kläder och inredning innan så de är inger nytt. Jag har haft torra händer (ovansidan) innan men det här ser mer ut som att fingarna är vattenskadade och att de är lite ömma.

Två av mina kollegor lider av detta och har sån kortisonsalva. Jag är rädd för att de är smittsamt? Eftersom de inte utvecklats helt vill jag göra allt för att förbygga eksem. Bör jag ha sånna tyghandskar jämt på jobbet? Spelar de någon roll om någon med kollegorna med eksem använt dom tro?

Jag bör tillägga att jag har väldigt lätt för att frysa om fingrarna och att vi haft ovanligt kallt denna vecka med, -10. Jag har maniskt börjat smöra in händerna med handkräm också.

Vänliga hälsningar Frida


Hej Frida!

Du skriver inget om att det kliar, om det inte kliar särskilt mycket, kan det röra sig om en svampinfektion. Du bör gå till läkare som kan ge dig rätt diagnos (sannolikt hudläkare i ditt fall).

Eksem smittar inte.

MVH Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Eksem Handeksem