Eksem på fingret under hösten

Hej!

På mitt vänstra ringfinger får jag under hösten (tror att det bara händer då) eksem över hela fingret. Det kliar väldigt mycket och om jag kliar så som jag vill svullnar finger och jag får svårt att böja det tills det lägger sig. Det blir även väldigt varmt och känns omtåligt. Då det kliar finns det även vad som ser ut som små blåsor med vätska i. De är väldigt små men går de sönder kan man urskilja klar vätska, så som vatten.

Att smörja händerna med mjukgörande hjälper inget alls. (har eksem i armvecken men det blir bra med mjukgörande)

Vad skall jag göra?

Felicia


Hej Felicia!

Du skriver att du får eksem i armvecken. Utifrån detta misstänker jag att du har en medfödd tendens till torr kliande hud. Hos dessa personer och släktingar till individer med denna läggning ser man ofta förekomst av eksem, astma och rinokonjunctivit ("hösnuva"). Inom sjukvården kallas det för att ha en atopisk läggning. Dessa personer har en ökad tendens till att få handeksem, speciellt om händerna utsätts för särskilt mycket vatten, tvål och diskmedel som t ex vid köksarbete, inom vården, lokalvårdare. Gör du något särskilt blaskigt med ditt finger på hösten? Vad göra?

Börja med att köpa en receptfri tub Hydrocortison kräm som du smörjer med morgon och kväll i en vecka. Om detta inte hjälper sök läkare och få en starkare cortison kräm under en period. Fundera också över vad du gör med händerna- fingret och undvik sådant som kan sätta igång ditt handeksem. Du kan också pröva en handske av DermaSilk .

Läs mera om atopiskt eksem och handeksem på Medecas hemsida.

Med vänlig hälsning
Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Eksem Handeksem