Eksem och väldigt torr hud i ansiktet och händer

Hejsan!

Min flickvän har sedan nästan 1 år tillbaka jobbat med grisar på en bondgård. Hon började få eksem och väldigt torr hud i ansiktet. Hon ringde till vårdcentralen och fick mildison och en mjukgörande kräm utskrivet.

Nu har även eksem kommit på händerna där hon för övrigt är väldigt torr. Hon ringde till hud på sjukhuset idag och fick inte speciellt mycket hjälp. De sa att hon skulle smörja med mildison på händerna och använda mjukgörande kräm.

Mildisonen verkar vara alldeles för svag och jag undrar om man kan använda betnovat 0.1% istället? Jag fick denna vid ett tidigare tillfälle. Undrar också om du har några tips så man kan förhindra spridningen av eksemen och hålla besvären under kontroll.

Tack på förhand! /JF


Hej!

Ja, hon kan smörja med Betnovat 2 veckor morgon och kväll och det kommer sannolikt att lindra hennes eksem, förutsatt att det är ett eksem och att hon inte är infekterad i sitt eksem.

MEN frågan kvarstår varför får hon eksem?! Läs om handeksem - du kanske kan hitta några tips hur hon kan minimera risken att utveckla handeksem eller få en idé om varför hon utvecklar sitt eksem.

Om eksemet inte vill ge med sig måste hon få hjälp med utredning för diagnos.

Med vänlig hälsning

Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Handeksem