Eksem mitt i handflatorna - behandling?

Hej,

För ca ett och ett halft år sedan fick jag eksem mitt i handflatorna. Jag tror det var ett rengöringsmedel vi hade i arbetet som utlöste eksemet.

Jag är över 60 år och har aldrig haft eksem förrut. Det började med att jag blev illröd i händerna och det gjorde ont vid slitage som t.ex urvridning av disktrasan, när kanten på bestick skavde mitt i handflatan. Huden blev liksom "sladdrigt" lös och lite vätskande. Såren har utvecklats till gulnande förhårdnader som spricker och huden torkar och fjällar av i ganska stora flagor, men det kommer hela tiden ny förhårdnad hud. Det gör ont för det spricker och blir så djupa sår. Nu har det spridit sig till fingertopparna också.

Jag har av läkaren fått olika kortisonsalvor, mjukgörande salva och salva mot svampeksem, men inget hjälper. Själv har jag provat olika oljor och receptfria salvor, men inget hjälper. Finns det någon hjälp att hoppas på.

Mvh

EmMa

 


 

Hej EmMa!

Det låter på din beskrivning som om du har blivit överkänslig för något ämne som du kommer i kontakt med. Jag skulle vilja föreslå att du får remiss till hudläkare som kan göra en utredning kring de ämnen du kommer i kontakt med och göra en s k lapptest på ryggen (standard epicutantest + ev. misstänkta ämnen) för att om möjligt utröna vad du skall akta dig för.

Läs också råd vid handeksem . Du skall skydda dina händer med lämpliga handskar.

Med vänlig hälsning
Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Handeksem