Hårbotten kliar så att jag håller på att bli galen

Hej!

Min hårbotten kliar så att jag håller på att bli galen! Det känns som jag har provat allt. Först mjällschampo och behandlingar jag köpt hos frisören. Sen insåg jag att det antagligen inte är mjäll utan torr hårbotten. Så då provade jag det frisören hade att erbjuda på den fronten. Inga billiga saker! Nu senaste tiden har jag haft det jag köpt på apoteket. Schampo och fuktgivande gel.

Eftersom jag har en historia med mycket torr hud och eksem är det väl troligt att det denna gång visar sig i just hårbotten. Men hur behandlar jag? Finns det något receptfritt att köpa? Jag tänker på både kortison och fuktkräm. Normalt sätt använder jag Monilen men den är lite svår att få ner i hårbotten. Och som tur är, är det länge sen jag behövde använda kortison.

Mvh Anette


Hej Anette!

Det låter som om du har tendens till atopiskt eksem , dvs en torr ibland kliande hud. Hade du möjligen böjveckseksem som barn?

Nu besvär i hårbotten och det blir rätt kladdigt med kräm i hårbotten. Försök med kutan emulsion istället, t ex carbamid 2 eller 5 % i Locobase kutan emulsion. Du kan smörja in det över natten med någon sorts skydd över håret eller offra ditt örngott. Den är lite lättare att tvätta ur morgonen därpå.

Ibland beror klådan i hårbotten även på ett seborrhoiskt eksem, s k mjälleksem . Då brukar ett mjällschampo som t ex Selsun eller Sevorex kunna minska din klåda. Tyvärr brukar sådana här besvär komma tillbaka och du behöver behandling igen.

Med vänlig hälsning

Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Atopiskt eksem