Extremt torra läppar

Hej,

Undrar över extremt torra läppar. Det började i våras efter att jag missat att använda solskydd på läpparna när solens första strålar kom. Fick jättetorra läppar, som narrade och som en röd smal "kant" precis ovanför överläpp och under underläppen.

Jag använde till en början enbart naturliga krämer/läppcerat utan Paraffinoljor. Använde alltid solskydd ute, trots att dessa sved mkt på läpparna. Jag prövade vidare med Locobase Repair, Canoderm mfl.

Det har blivit bättre nu efter sommaren, men det kommer och går. Jag måste ofta smörja mig och alltid med solskydd när det är sol ute även nu.

- Varför är det så här och finns det något annat jag kan prova? Kan tillägga att jag för övrigt har lite känslig hud som kan klia ibland och vara torr. Dock inga eksem. Brände läpparna rejält för ca 12 år sedan, kan det bero på detta?

Hälsar, Anneli


Hej Anneli!

Din tendens till torr kliande hud kan innebära att du har en atopisk läggning (läs om atopiskt eksem ). Ibland är viss ljuskänslighet kopplat till denna läggning.

En annan tanke som jag får är om du möjligen kan ha blivit överkänslig för någon av de krämer du använder på läpparna. Köp den receptfria Hydrocortison krämen och smörj läpparna med den morgon och kväll i 7-10 dagar därefter enbart till kvällen i 3 dagar. Om inte detta lindrar dina besvär så tycker jag du skall ha kontakt med hudläkare på din hemort.

Med vänlig hälsning
Hans Öhman, hudläkare

Categories: Atopiskt eksem