Eksem på låren och rumpa

Hej,

Jag har haft problem med böjveckseksem sedan jag va midre jag är idag 19 år ska fylla 20 i sommar. Jag har bara fått eksemen på låren typ i väcket mellan rumpa och lår. Det är jobbigt för jag har sådan klåda så ibland vet jag inte vart jag ska tavägen. Jag har fått hjälp för detta men det ända jag får är en kräm/salva som är mot svampinfektion. Den hjälpte till en början men nu funkar det inte längre. Det kliar och det har till och med blivit jättefula ärrbildningar på lår och rumpa och det mår jag skit dåligt över att jag ska behöva ha dessa eksem och att dom aldrig försvinner.

Kan du ge något exempel på hur man får bort dom eller hur man får ärren att synas mindre? Bilr väldigt glad för hjälp, för dessa eksem vill jag bara ha bort dom gör ont och kliar till förbannelse.

MVH Hanna "en som verkligen skulle uppskatta svar"


Hej Hanna!

Det låter ordentligt besvärligt det du beskriver och är ganska typiskt för hur det atopiska eksemet kan drabba i din ålder. Utan att veta så tror jag att du är underbehandlad. Det brukar krävas en cortisonkräm från grupp 3 (se Fass.se), t ex Betnovat eller Elocon. Ibland kan eksemet förvärras av en infektion som t ex svamp, men det vanligaste är att det är hudens ordinarie flora av stafylokocker som växer till i den upprivna huden och driver på eksemet till att bli ännu värre. Ett medel som man då kan använda heter Kaliumpermanganat lösing 0,5 % som man baddar på dagligen under 4 dagar, därefter v a d i 8 dagar d v s 4 gånger.

Var aktsam med kläderna för lösningen brunförgar kraftigt på allt. (Om inte den lokalhehandlingen har effekt på den ytliga hudinfektionen kan man också ge antibiotika oftast Heracillintabletter.)
Under denna tid skall du också smörja enligt ordination med den starka cortison krämen totalt under 2- 3 veckor. Undvik att smörja i hudvecken där det är lättare att utveckla den biverkan vi inte vill se, nämligen hudförtunning.

Sannollikt kommer du att få återfall men troligen kan du "mota Olle i grind" genom att då smörja med den starka under 3-4 dagar och försöka undvika att riva sönder skinnet. Att nypa i skinnet kan ibland hjälpa mot klådan. Om du inte får lindring tycker jag du skall uppsöka en hudläkare.

Med vänlig hälsning
Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Atopiskt eksem