Eksem ovanför inre ögonvrån

Hej!

Jag är en kvinna på 64 år som nu fått (sannolikt) eksem ovanför inre ögonvrån vid ett öga.(hade eksem på ögonlocken som barn). Det är rött och torrt om jag inte smörjer.

Har varit till HC och fick recept på Ficortril 0,5% att använda morgon och kväll i 2 veckor. Jag ifrågasatte om jag inte skulle kunna få remiss till Hud-specialistläkare eftersom det är vid ögat och jag anser att man bör vara säker på vad det är innan användning av kortisonpreparat!? Varför ska allmänläkarna alltid försöka lösa alla åkommor själva när de inte har kompetensen?

Har nu också läst att Ficortril inte ska användas mer är 7 dagar vid ögat!? Vad är rätt och vad är fel egentligen? Man är ju väldigt utlämnad i vår primärvård!

Vänligen, Cia


Hej Cia!

På din beskrivning skulle jag också gissa på s k atopiskt eksem-torreksem.

Men man får också tänka på möjligheten av att du blivit överkänslig för något preparat som du använder på huden, ofta kosmetika. Även en del nagellacker kan orsaka eksem. Detta eksem börjar då ofta på huden runt ögonen genom egenkontakt från naglarna. Uteslut kosmetiska produkter om du använder sådana.

Jag föreslår att du gör en kompromiss och använder Ficortril 0,5 % (hydrocortison) enbart på huden (inte in i ögat) morgon och kväll under 10 dagar. Det är långtifrån alla människor som får biverkningar av sina krämer och vad gäller Ficortril ögonsalva så har man minskat styrkan till 0,5% mot den vanliga 1% just med tanke på att minimera risken för biverkan. Det är ovanligt att man får biverkan på dessa behandlingstider.

Du kan om du vill vara extra försiktig börja med endast 1 veckas behandling och därefter trappa ner till 1 gång dagligen i 3 dagar och varannan dag i 3 dagar.  Däremellan smörjer du någon mjukgörande kräm som du trivs med och tror dig tåla, Miniderm t ex.

Tyvärr är atopiskt eksem en läggning hos individen, vilket gör att risk finns för återfall. Regelbundet smörjande med mjukgörande kan vara förebyggande. Läs gärna mer om atopiskt eksem .

Med hopp om visst klargörande, vänliga hälsningar från
Hans Öhman hudläkare

Categories: Atopiskt eksem