Eksem -kortisonkräm hur ofta?

Hej!

Jag är 21 år och har atopiskt eksem. Just nu mest i ansiktet, ryggen och armarna. Men har eksem överallt utom på fotsulorna och underlivet.

Jag har en fråga om hur snabbt man kan börja med en ny kortisonkur efter en avslutad. På de lindrigare ställena kan jag vara eksemfri upp emot två veckor efter avslutad behandling, medan det på de känsligare ställena dröjer knappt två dagar innan det blir rött och börjar klia igen.

- Är det okej att börja med en ny kortisonkur igen efter bara två dagar? Och under hur många månader kan man i så fall hålla på så i steck utan att öka risken för biverkningar alldeles för mycket?

Jag använder Betnovat gr 3 på kroppen och Emovat gr 2 på hals, ansikte och bröstvårtor. Samt Fikotril runt ögonen. Smörjar även med mjukgörande 1-2 ggr dagligen. Har gått på UV-behandling tidigare, och var efter det bra i två hela månader, vilket kändes helt otroligt! Men det är svårt att få remiss dit igen eftersom att allmänläkarna på vårdcentralen tycker att jag är för bra i mitt eksem. Detta har de sagt under pågående kortisonkurer (då eksemet knappt syns), men jag kan väl inte smörja med kortison flera månader i följd?(Se föregående fråga.)

Vägrar låta eksemet bli så dåligt som det kan bli, bara för att de ska få se hur illa det är. Skulle kännas som tortyr om jag skulle behöva göra det. Drar mig för att gå dit, för det känns inte som att de förstår mig, och de ger mig inte det hjälp jag vill ha. Och det känns jobbigt att argumentera för att få den vård jag behöver. Det är ju ändå deras jobb. Senaste gången kändes det så jobbigt att jag började gråta. Det ledde i sin tur visserligen till att jag till slut fick en remiss för UV-behandling, men man ska ju inte behöva börja gråta för att få en remiss liksom...

Jättetacksam för svar!
Honung


Hej!

Känsligheten för att smörja cortison på huden utan att få biverkningar varierar mellan olika individer. Så jag kan inte ge dig några bestämda tider som du kan smörja utan att få biverkningar. Kan det vara så att ditt eksem är lite infekterat? Ofta märks det på så sätt att det nästan svider mer än det kliar. I sådana situationer kan helkropps bad i Kaliumpermanganat lösning vara av god hjälp och lindring.

Som du har det nu tycker jag att du ska gå vidare i vårdkedjan, du verkar ha kommit in i en ond cirkel. Om inte distriktsläkarna vill remittera dig så föreslår jag att du ändå kontaktar hudläkare eller den hudklinik där du fick den välgörande ljusbehandlingen för att försöka få mer varaktig lindring eller ev. annan terapi som t ex Protopic.

Det har blivit ont om hudvård på många ställen så ibland måste patienten "stå på sig" för att få den vård som behövs för tillfället. På din beskrivning låter det i mina öron som att du bör få ytterligare vård på hudklinik.

Med vänlig hälsning
Hudläkare Hans Öhman

Categories: Atopiskt eksem