Eksem i ansiktet - värst runt ögonen

Hej!

Min 80-åriga mamma har det SÅ jobbigt med sitt eksem i ansiktet. Det är värst runt ögonen, och ögonen både kliar och rinner. Allra värst är det på kvällarna.

Efter flera läkarbesök har äntligen en remiss till hudläkare skickats iväg, men det kan dröja till januari i värsta fall. Hon ska inte behöva ha det så här! Hon fick besvären för ca 2 månader sedan, och trots olika kortisonsalvor, antibiotika och allergitabletter blir hon inte av med det.

- Kan det vara atopiskt eksem? Tidigare i sitt liv har hon haft besvär med allergi och astma. Hon har även haft besvär med klåda neråt vristerna - både i samband med detta eksem och innan. Min annars så ungdomliga mamma ser fruktansvärd ut i ansiktet - nästan som hon åldrats 20 år på 2 månader, och självklart har detta även påverkat hennes psyke.

Tacksam för ett svar. Mvh Lena


Hej Lena!

Ja, det skulle möjligen kunna vara atopiskt eksem, även om det är mycket ovanligt i hennes ålder. Jag tänker mera på att hon blir irriterad av något hon behandlar sig med, har hon några egna salvor med örter i, Yukon salva, spensalva, någon sorts medicinska ögodroppar, ....?

Har hon något avflödeshinder för ögats tårar? Det kan innebära att ständigt rinner tårvätskan ner på huden och ger irritation.

Ring till hudmottagningen och försök prioritera upp remissen pga de långdragna, svåra besvären.

Med vänlig hälsning

Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Atopiskt eksem