Om eksem

Sammanfattning: Grunden i behandling av eksem är att bibehålla hudens fuktighet med mjukgörande krämer. Kortisonkräm används för att dämpa inflammationen. DermaSilk används för att minska infektion och irritation.

Eksem är en inflammatorisk hudsjukdom. Ordet kommer från grekiska och betyder att "koka över" och det är så det känns för 20 % av alla barn och var 12:e vuxen som har eksem.

Vad händer vid eksem?

Huden blir irriterad, torr och ofta röd och smärtsam. Klåda är ett vanligt tecken. Ibland avger eksemet vätska eller blöder. Eksem kan finnas var som helst på kroppen.

Vanliga typer av eksem

Atopiskt eksem tenderar att utvecklas i barndomen, ibland direkt efter födseln. Många barn växer ifrån eksemet, men det kan återkomma i vuxen ålder. Den här typen brukar vara ärftlig och är mer vanlig om man har andra atopiska sjukdomar, såsom astma eller hösnuva.

Kontakteksem påverkar vanligen vuxna. Det orsakas antingen av kontakten med någonting som personen är allergisk emot eller av något som irriterar huden.

Mjälleksem (seborréeksem) påverkar ansikte, skalp, centrala bröstet (och underlivet) som en svår form av mjäll.

Mindre vanliga är nummulärt eksem som bildar runda, myntstora fläckar på huden. Hos babys kan blöjeksem förkomma. Blöjeksem är ett icke-allergiskt kontakteksem som orsakas av att huden blir återkommande våt, vanligtvis av kiss och vatten. Blöjeksem är ofta svampinfekterade.

Vad gör eksem värre?

En viktig del av behandlingen är att försöka att undvika utlösare om det går. Många personer märker att följande faktorer gör deras eksem värre:

 • infektion av stafylokocker. Rivande och kliande av huden gör att bakterier kommer in och utlöser irritation. Artikel: Infektioner vanligt vid eksem
 • svettning
 • hudnära textilier
 • stress
 • ämnen som avfettar och torkar ut huden
 • luftburna allergen
 • vissa matsorter
 • kallt, torrt och solfattigt klimat
 • sjukdom
 • menstruation

Egenvård

 • klia inte - försök istället att nypa försiktigt där det kliar
 • bär skonsamma textilier som inte river mot huden
 • minska stress
 • undvik kända utlösare

Så behandlar du eksem

För att hålla eksemet i schack är det viktigt att hålla huden hälsosam, mjuk och smidig. Torr kliande eksemhud, som rivs och inte behandlas, kan bli infekterad, tjockare och oattraktiv.

Stöttepelaren i behandlingen är att bibehålla fukten i huden, så att den inte blir uttorkad. Det gör man i första hand genom att använda mjukgörande krämer som hindrar avdunstning. Även när eksem är under kontroll måste huden återfuktas dagligen för att förebygga att den blir torr och att eksemet återkommer.

Tvål tar bort det skyddande ytliga fettlagret och tvättning av huden löser ut vattenbindande salter (t ex urea och natriumlaktat), som bidrar till att hålla kvar vatten i huden. Använd badolja vid dusch och bad och smörj efteråt med mjukgörande krämer.

Kortisonkrämer används normalt för att dämpa inflammationen. Grupp I steroidbehandling har i stort sett inga biverkningar och är den grundbehandling mot eksem som hjälper de flesta.

Eftersom eksem ofta är utlösta av bakterien Staphylococcus aureus, kan kortisonbehandlingen behöva kombineras med en antibiotika. DermaSilk , en behandling som minskar bakterieinfektion och irritation i huden, kan vara effektiv.

Om ovan behandling inte hjälper kan en hudläkare förskriva en s.k. kalcineurinhämmare.

Undersökning

En läkare som undersöker ditt eksem, försöker hitta orsaken till det och ge rätt behandling genom att ställa frågor om din hemmiljö och din arbetsmiljö. En allergitest kan behöva göras.

Läs mer

DermaSilk lindrar dina eksem och klåda normalt inom 1 vecka

Frågor och svar av hudläkaren

Fler frågor och svar om eksem

Innehållet på den här sidan är endast i informationssyfte. Det har inte som mål att ersätta en undersökning av en läkare. Tala med din läkare om du har mer frågor om eksem.