Vilka sängar och madrasser är bra vid kvalsterallergi?

Det är inte sängar eller sängkläder som är orsak till kvalsterallergi utan, som tidigare sagts, fuktigheten i bostaden. Ju fuktigare bostad, desto mera kvalster i sängen. Och ju äldre sängkläder, desto större mängder allergen innehåller de.

Det är små skillnader mellan olika typer av madrasser vad gäller kvalstertillväxt. Huvudregeln är att man väljer typ av säng och sängkläder med hänsyn till den komfort man önskar. Kuddar och täcken skall vara tvättbara vid 60 grader.

Sängen ska ha en så väl ventilerad konstruktion som möjligt. Därför är resårmadrasser med träram och en kärna av spiraler det bästa alternativet. Om man har en skumgummimadrass och liknande tjocka madrass måste den ligga på bottnar som luftas effektivt, till exempel ribbotten.

Oavsett vilken säng som du väljer kommer du att ha kvalstertillväxt om luftfuktigheten i din bostad är över 50 % och då behöver sängen allergiskydd.

I en dansk studie undersöktes 92 olika madrasser med avseende på mängden kvalsterallergen. Madrasserna var mellan 1 och 15 år gamla. Redan efter 1 år innehöll madrasserna i genomsnitt betydande mängder allergen. Och efter 5 år innehöll de mängder som bedömdes kunna utlösa akuta astmabesvär.

Att regelbundet köpa nya sängkläder är en dyrbar metod. Laboratorieförsök har visat att redan efter 3 månader har kvalster etablerat sig på nytt.

Kategorier: Sovrummet