Vulvodyni

Vulvodyni (kallades tidigare för vestibulit) är smärta i underlivet. Det vanligaste är att det gör ont i samband med samlag. Att använda tampong kan också vara besvärligt och några kan ha svårt att ha trånga kläder, cykla eller rida.

Vulvodyni klassas som ett smärttillstånd. Det drabbar främst unga kvinnor, vanligast i åldern 18–30 år, men även lite äldre kvinnor kan drabbas. Vulvodyni är ett tillstånd i vulvan som drabbar cirka 12–15 % av kvinnor.

Smärta är nyckelsymptomet och kan variera från mild till intensiv, kan vara konstant eller periodisk, utbredd eller lokaliserad. Vulvodyni här ofta har flera orsaker. Vi vet att det är ett ökat antal nervändar i slidöppningen som blivit överretade och man kan också se att slidöppningen är inflammerad. Till exempel kan återkommande svampinfektioner vara en orsak som gör vävnaderna mer smärtkänsliga. Smärtan kan för en del kvinnor redan finnas vid samlagsdebuten.

Känslan av sveda och ömhet i vulvan kan vara kontinuerlig (oprovocerad vulvodyni) eller uppkomma vid lätt beröring av vestibulen (ingången till slidan) t.ex. från samlag eller tamponganvändning (provocerad vulvodyni). Många kvinnor har symtom som överlappar båda tillstånden. Vid provocerad vulvodyni sitter smärtan runt slidöppningen och det gör ont att beröra slemhinnan, använda tampong och framför allt försöka ha vaginalt sex. Även en gynekologisk undersökning kan vara väldigt smärtsam. Oftast har man inte ont i sin vardag, men ibland gör det ont att cykla eller ha trånga byxor på sig.

Behandlingen går i första hand ut på att hjälpa till med kroppens egen läkning. Det handlar bland annat om att bryta den onda smärtcirkeln och med detta kan lokala nervbanor kopplas om från överaktivitet till normal känsel. Behandlingsresultaten är goda och flertalet blir bra eller bättre med första linjens behandling som handlar om hjälp till självhjälp.

Generellt ges rådet att avstå från sex som gör ont för att bryta den onda smärtcirkeln. Behandlingen kan bland annat bestå av: smörjning med mjukgörande/olja för att minska smärtkänsligheten i slemhinnan och att lära sig att våga vidröra sitt underliv, stödjande samtal om psykosexuell hälsa kopplat till symtomen och lågdos tricykliska antidepressiva läkemedel, till exempel amitriptylin. Vid behov kan man erbjuda desensibiliserande övningar med lokalbedövningsmedel som t ex Xylocaingel. Denna behandling är tänkt att användas initialt om slemhinnan är väldigt smärtkänslig. Oftast kan man relativt snabbt gå över till mjukgörande salva. Symtomen på vulvodyni förväxlas ofta med Candida infektion i slidan och upprepad användning av topikala anti-candida behandlingar kan förvärra tillståndet.

Vulvodyni är inte en sexuellt överförbar infektion och kan inte överföras till en partner. Källor: 1177, Socialstyrelsen Nationella Riktlinjer för Vulvodyni [1].

Hur hjälper DermaSilk intimo vid vulvodyni och andra besvär i underlivet?

Den kliniska effekten av Dermasilk utvärderades i en observationsstudie [2] med 94 kvinnor som led av akut obstetrisk- och gynekologisk sjukdom av inflammatorisk sort såsom:

  • Vulvodyni (vestibulit)
  • Kronisk vulvovaginit med vulvabränning
  • vulva och perineum herpetisk lesioner
  • follikulit
  • enukleation från Bartolinis cysta
  • uretrit

Hälften av patienterna i studien randomiserades till att använda, förutom en vanlig farmakologisk behandling, DermaSilk-trosor. Den andra hälften använde bomullstrosor.

Alla patienter har tillhandahållit ett frågeformulär som innehöll ett kort för utvärdering av "besvär", liknande smärtans VAS (Visual Analog Scale), som skulle fyllas i omedelbart före, 7 och 14 dagar efter påbörjad behandling.

I DermaSilk-gruppen: Efter 7 dagar visade 7 av dem (15 %) klåda, 10 (23,2 %) stickningar, 9 klåda och stickningar (20,9 %), 5 (11,6 %) smärta, och 12 inga symtom (27,9 %).

I kontrollgruppen: Efter 7 dagar visade 11(29,17 %) klåda, 12 (32 %) stickningar, 8 kliande och stickningar (21,6 %), (13,5 %) smärta, och inga symtom 1 (2,7%).

Efter 14 dagar visade 37 kvinnor (86%) i DermaSilk-gruppen full återhämtning jämfört med 18 (48,6 %) i kontrollgruppen (p=0,002).

Full tillfrisknande efter 7 dagar

Full tillfrisknande efter 14 dagar (p = 0,002)

Kategorier: