Mer kvalsterallergi i hus med källare?

Jag undrar om man får mer kvalsterallergi i hus med källare? Om ja vad kan man göra åt det? Är ventilationen hela lösningen? Vi bor i ett hus nära en bäck och det känns fuktigare här än bara 500 m. bort. Är det bättre att bo i ett hus som är längre bort från bäcken eller kan man bara lösa problemet med bättre ventilation?

En fackman sa att det lättaste sättet att ventilera ett gammalt hus var att sätta på ventilationsgrej som sitter fast på fönstrena. Räcker det? Om man ska borra hål i en vägg i ett gammalt hus kan det vara ganska kostsamt.

Hälsningar

LB


Hej LB,

Först måste man veta om man har kvalsterallergi eller inte, och om man har besvär av sin allergi.

Om du har besvär av kvalsterallergi, bör du ta reda på vilken luftfuktighet du har i bostaden. Är luftfuktigheten stadigvarande över 50% på vintern är det ett tecken på att du har dålig ventilation eller en fuktskada. Bor du i Syd- eller Västsverige är det större risk för fuktighet i bostaden eftersom det är ett naturligt fuktigare klimat. Luftfuktighetsmätare finns att köpa hos bygghandlare och varuhus. Mät luftfuktigheten under vintern.

Det behöver inte vara mera kvalster i ett hus med källare. Luftfuktigheten i bostaden påverkas av:

  • Klimat
  • Ventilation
  • Fuktskador

Bra ventilation har man om man byter ut luften varannan timme. Jag frågar mig om en "ventilationsgrej på fönstret" klarar av det. Du bör ta kontakt med en kunnig fackman. Läs mer om ventilation här

 

Vänliga hälsningar

Rafael Ferrándiz

Kategorier: Ventilation