Huset mögligt och fuktigt - hur ska jag vädra?

Hejsan!

Jag lever med en man som är MYCKET allergisk. Det har han alltid vart men nu försöker jag göra det så lätt som möjligt för honom genom att städa, vädra och dona. Läser här att det inte spelar så stor roll om det är städat eller inte. För det stämmer, precis som ni säger att huset är mögligt och fuktigt. Likaså bor vi vid havet och klimatet är då också fuktigt. Jag har fått för mig att det är nyttigt att vädra ur huset. (Vi bor i en gammal liten stuga som vi inom kort flyttar ifrån)

Han är en dörrfaschist som absolut inte vill ha dörren öppen för han tror att det bidrar till att de yttre faktorerna så som pollen och gråbo och de där grejerna letar sig in och då blir han ännu mer allergisk.

Så! Vad är viktigast? Att vädra ur huset var och varannan dag för att minska kvalstermängden eller att hålla dörren stängd för att det möjligen kan förvärra pollenallergin?

Mvh
Chriss


Hej Chriss!

Om din man har kvalsterallergi så är det helt riktigt att det är luftfuktigheten i bostaden som är problemet. Då du skriver att ni har problem med mögel och fukt, har ni en alldeles för hög luftfuktighet och har kvalster i bostaden.

Det räcker inte att vädra ur huset då och då, utan ni måste förbättra ventilationen för att sänka kvalsternivåerna. Det är viktigt att ni undersöker att ni har bra ventilation i den nya bostaden.

Sängen är den största allergenkällan i hemmet och en omedelbar och effektiv åtgärd är att förse madrass, täcke och kudde med kvalsterskydd, som inte släpper igenom de små allergipartiklarna, eller tvätta de sängkläder som inte skyddas vid 60 grader minst varannan månad.

Med vänliga hälsningar
Rafael Ferrandiz

Kategorier: Ventilation