Trivs kvalster i Stockholm?

Hej,

Min 11 åriga dotter har gjort ett pricktest och vi har fått veta att hon har allergi mot husdammskvalster. Har läst att det är mest kvalster i södra och västra sverige. Hur är det i Stockholm?

Hon har mycket problem med förkylningar som aldrig verkar gå över riktigt. På nätterna kan hon t ex få hostattacker som håller i en timma,sen sover hon lugnt till morgonen och kan börja hosta igen,kan detta ha med kvalsterallergin att göra?

Hälsningar

Carina


Kvalster trivs främst i södra Sverige men förekommer också i bostäder med dålig ventilation.

Hej Carina,

Ja, sängkvalster (husdammskvalster) trivs i Stockholm i bostäder med dålig ventilation. Sängkvalster är vanligast södra och västra Sverige, som har naturligt fuktigt klimat. Men de finns i hela Sverige i bostäder med dålig vetilation och därmed högre luftfuktighet.

De problemen som du beskriver låter som kvalsterallergisymtom. Vid kvalsterallergi är det typiskt att man har problem på natten och på morgonen och att du känner dig bättre under dagen. Det beror på att du har mest kvalsterallergen i sängen. Dessutom har din dotter en diagnostiserad kvalsterallergi och då bör ni vidta förebyggande åtgärder för att lindra symtomen.

För att minska besvären, bör ni investera i allergentäta skydd för sängen och säkerställa att ventilationen är god i er bostad. De sängkläder som inte är skyddade, bör ni tvätta varannan månad i 60 grader, skölj noggrannt.

Om din dotter har en sjukdomsförsäkring, t ex barnförsäkring, ersätter de i många fall Medeca kvalsterskydd .

Vänliga hälsningar

Rafael Ferrándiz

Kategorier: Övrigt