Svullnad pungen, underläpp, fot och handflata - stark klåda

hej,

jag har vid tre tillfällen nu i feb-april svullnat upp på först faktiskt pungen, sedan halva underläppen och sedan under foten och nu sist från handflatan upp en decimieter upp på underarmen. Det har alltid börjat på natten att det kliat något ofantligt sedan har huden rodnat och svullnat upp.

Jag har varit in på läkarbesök två gånger och de har kollat men inte haft någon förklaring. Jag har ätit Loratadin efter svullnaderna och det kanske har hjälpt till lite. Jag har svårt att se ett samband och jag är såklart orolig att få så här igen. Varför får jag dessa svullnader? Är det en allargi? Överkänslig mot vad isåfall?

tacksam för svar

mvh Petta


Hej Petta!

Det låter som att du har fått nässelutslag (urticaria). Det vanligaste är att urticarian så småningom går över och ingen blir klok på varför den uppstod (ca 60-70 % av fallen).
Ibland kan den bero på en pågående eller genomgången infektion, läkemedel eller någon mat man inte tål (ca 20 %). Ovanligare orsaker kan vara vibrationer, tryck, sol, vatten, vind m m, s k fysikalisk urticaria (ca 10 %)

Tabletter med antihistamin brukar vanligen lindra i väntan på att tillståndet skall gå över.

Det finns flera sorters antihistaminer där den ena kan vara bättre för någon och en annan för en annan. Har du dålig effekt på Loratidin kan du pröva att byta tablett.Vid långvarig urticaria görs ibland en viss utredning av läkare.

 

Med vänlig hälsning

Hans Öhman hudläkare

Categories: Övrigt