Små torra fläckar på insidan av armarna och nyckelbenen/bröstet

Hejsan,

Jag är 21 år och har sedan jag var liten haft eksem på händerna. På senare år har jag även haft problem med torr och flagnande hårbotten.

Jag upptäckte när jag åkte till Australien för 2 år sedan att jag fick eksem som började som små torra fläckar på insidan av armarna och nyckelbenen/bröstet, allt eftersom att det börja klia mer växte dem. Och när jag åkte tillbaks hem så försvann dem efter ett tag.

Nu är jag här igen och har fått samma problem dock bara på insidan av armarna. Ibland kliar det mer/är mer torrt ibland så ser det nästan helt läkt ut(förutom dem vita fläckarna)

Så min fråga är vad det kan vara för något, svamp, eksem? hur kan jag fixa det ? Jag har hypotyreos och är vegetarian om det kan ha någon bidragande faktor?

Hälsar Bella


Hej Izabelle!

Din beskrivning skulle kunna stämma med pityriasis versicolor som är en hudsvamp. En läkare kan vanligen lätt konstatera detta genom att titta på hudavskrap från fjällande område i mikroskopet.

En behandling som brukar fungera är att att du duschar och tvättar dig med tvål som vanligt och sköljer av. Därefter tvålar du in hela kroppen även hårbotten ansikte (akta dig att få in i ögat, det kan svida) med ett hårschampo mot mjäll, som heter Selsun. Stå med detta i ca 10 minuter och låt det verka på huden, skölj sedan bort det. Denna helkroppsbehandling upprepar du 2 ggr i veckan under 3 veckor.

Däremellan smörjer du de områden där du ser hudförändringar morgon och kväll med svampkräm. Detta brukar ta bort svampen men den har orsakat en pigmentförändring i huden som gör att en vanligen vit fläck kan kvarstå tills huden där blir solbrun igen. Det finns viss risk att du får tillbaka svampen den närmsta tiden och då kan du upprepa kuren. Svampinfektionen i huden är inte och farlig och inte smittsam.

Med vänlig hälsning

Hans Öhman hudläkare

Categories: Övrigt