Små röda prickar som kliar fruktansvärt - beror på p-piller?

Hej

jag heter Hanna och för ungefär fyra veckor sedan började jag med p-pillret neovletta, i hopp om att mina menssmärtor skulle lindras. Efter några dagar började jag dock få små röda prickar på speciellt händer och fötter, och dessa kliade fruktansvärt mycket, och när jag upptäckte att det förmodligen berodde på dessa piller så slutade jag med dem efter ungefär en och en halv vecka. Dock så fortsätter jag få dessa utslag och de kan vara ganska stora, dem kliar så jag blir galen och har ganska mycket över hela armarna, fötterna, tårna och en del på ryggen. Jag smörjer med hydrokortison, men det fortsätter.

- Beror detta verkligen på p-pillren eller kan det ha någon annan orsak? vad ska jag göra?

Hälsningar, Hanna


Hej Hanna!

Jag behöver egentligen se dina utslag för bedömning. En tanke som dyker upp är; kan det vara skabb? Är det någon i din omgivning som också kliar sig?

Det låter kanske hemskt, men är inte helt ovanligt, speciellt med svår klåda och på händer och fötter. Du kan leta efter s k skabbgångar, som detta lilla spindeldjur, kvalster, gör i hornhuden på människa. Det brukar behövas sängvärme och mörker för att detta kvalster skall gå över till en annan människa, vilket innebär att ofta har eller får en partner infestation, ofta även familjemedlemmar.

Sök på nätet så hittar du förhoppningsvis en bild. Lurigt nog så beror klådan på att personen ifråga blivit överkänslig för skabbdjuret eller dess efterlämnade produkter i huden. Denna överkänslighet tar 2-3 veckor att utveckla och gör att vi alltid ligger efter i jakten på skabbdjur. Patienten söker också läkare med en viss fördröjning. Sök läkare som kan plocka fram ev. kvalster i en skabbgång och verifiera fyndet i mikroskopet! Åkomman är av naturliga skäl vanligare bland ungdomar som söker, förhoppningsvis, en livspartner.

Vänliga hälsningar,
Hans Öhman, hudläkare

Categories: Övrigt