Eksem eller psoriasis?

Hej!

Jag har under några års tid haft problem med "eksem" på kroppen. Första gången jag la märke till det var 2008 när jag fick rödrosa fjälliga utslag runt ögonen som jag då trodde var någon slags allergi mot parfymerad tvål. Senare fick jag allt fler sådana utslag på andra delar av kroppen och för ca två år sedan fick jag det även i hårbotten.

Just nu har jag sånna utslag på höger ben, ett på knät och två ner mot vaden. Jag har vid ett vid "tros kanten" hade nyligen två på Venus berget, har två uppe på höften två i armhålan ett på ena bröstet, ett på axeln en på övre skinkan som varit där i ett halvår. Jag har tidigare haft bakom och i öronen men har det inte just nu, jag har vid båda sidorna av näsan som ploppar fram lite då och då och sedan får jag inne i näsan vid näs öppningen. Dom har en svidande/kliande känsla som gör ont och jag har ibland kliat sönder dom.

Mitt allra största problem är dom i hårbotten för dom gör så ont och jag river av dom och kliar så det blöder och hår säckar följer med så på ställen där jag haft mycket utslag har håret blivit tunnare eftersom håret åker med när jag drar av skorporna. Skorporna i håret är rosa i grunden, när jag låter dom vara växer dom i höjd och bredd och får gulaktiga fjäll.

Jag har tidigare varit hos hudläkare när jag bara hade besvären på kroppen som då sa att det var svamp(?) och gav mig någon fotsalva som inte hjälpte. Jag har även tagit hjälp för min hårbotten och fick då Selsun mjällshampo som inte heller hjälpte. Nu har jag fått så stora besvär speciellt i hårbotten och jag vet inte vad jag ska göra jag känner mig som en apa när jag sitter o pillar i håret hela tiden och plockar bort skorpor, men när jag inte gör det så syns dom tydligt för allmänheten och då känner jag mig äckligare, antingen är dom nere i hårbotten på huden eller ute i längderna i håret när jag pillar ut dom.

- Vad tror du att jag har? Har funderat på seborre (min farfar hade det) har funderat på någon sorts psoriasis, eller om det är svamp eller mjäll men jag har sån klåda utav det.

Skickade nyss ett mail glömmde skriva att jag även har utslagen på armbågarna och har flera gånger fått på olika ställen i ansiktet.

Mvh och tack för mig,
Maja


Hej Maja!

Det du berättar ger mig samma tanke, tidigt i ditt brev, som du själv framför i slutet på ditt brev, nämligen att du har psoriasis.

Gå till din hudläkare igen, nu när du har så mycket besvär. Förhoppningsvis får du en behandling som bättre lindrar dina besvär.

Med vänlig hälsning
Hans Öhman hudläkare

Categories: Övrigt