Smittar mjälleksem?

Hej!

Undrar om mjälleksem smittar, eftersom det tycks vara en svamp som orsakar besvären?

Min fästman har detta i hårbotten,ögonbryn,pannan, bröstet etc.. Han kramar mig ofta och då får jag alltid fullt med fjäll på mig, kan även få mjäll in i ögonen som svider förfärligt (brukar blunda för att undvika mjället ). Jag tycker detta är besvärligt och lite avtändande tyvärr. Jag ber att han ska duscha innan vi ska ha sex samt smörja in sig spec. i ansiktet.

Jag har köpt otaliga salvor vid hälsokost som tycks fungera bra men eftersom han inte använder dem regelbundet så fungerar de nog inte som de borde. I början smorde jag in honom men har tröttnat på det, då jag själv har en del krämpor som värk i min kropp och behöver sköta om mig också men tiden räcker inte till.

Själv tycker han inte att han har något större problem med huden för det har han haft hela sitt vuxna liv.

Kan orsaken bero på dålig hygien? Han har också fått hudvårtor på sina armar och händer - vilket man får från ett virus har jag läst. Hoppas det finns någon bättre hjälp som är enkel för honom. Han svettas så fort han rör sig, har diabetes 2, medicinerar mycket, gjort hjärtoperation by-pass, men är mycket piggare än mig. Vi är i 60-årsåldern. Han tycker att jag bara klagar på honom.

Vänliga hälsningar

Klagande partner


Hej!

Det du beskriver låter som s k mjälleksem (seborrhoiskt eksem) och anses orsakat av en hudsvamp, som kan ses hos många människor, om man letar ordentligt, men hos vissa syns den tydligare och t o m kan klia. S k mjällschampon brukar lindra och det finns även sådana som kan fås på recept.

Jag skulle vilja föreslå att din partner frågar sin läkare om han kan få t ex Selsun suspension eller Sevorex kräm att använda som helkroppsbehandling d v s han duschar som vanligt och sedan tar han schampot till hela kroppen (akta ögonen där det kan svida) och väntar ca 10 minuter innan han sköljer av sig. Denna behandling tages 2 kvällar per vecka under 3 veckor såsom en kur.

Han kan också smörja med Daktacort kräm på synliga förändringar i ansiktet morgon och kväll under 14 dagar.

Om besvärlig hårbottenklåda föreligger kan man ta Betnovat lösning 3 ggr/vecka under denna tid.

Förhoppningsvis lindrar denna behandling besvären men det finns återfallsrisk och då får man göra om kuren. En del använder helkroppsbehandlingen med schampo förebyggande var 14:e dag.

Vad gäller vårtor bör han få en klar diagnos av sin läkare, vilken sort det kan röra sig om. Det finns en viss smittsamhet i dessa åkommor men jag anser inte att man skall ålägga sig några restriktioner p g a detta. Ev. svamp finns troligen redan på din hudyta men du förefaller inte reagera särskilt mycket och skulle så vara kan även du behandla dig enligt ovan.

Att kramas brukar vara livgivande, så tveka inte!

Med vänlig hälsning

Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Mjälleksem