Mjälleksem runt ögonen

Hej Hans!

Jag tror att jag har problem med mjälleksem. Jag har varit hos allmänläkare och fick inte särskild hjälp. Jag fick en kräm som heter Emovat 0,05%. Krämen dämpar symtomen för några dagar men jag kan inte använda det runt om ögonen. Efter ungefär 7-10 dagar får jag problemet igen. Jag har mjäll hela tiden inom örat, hela ansiktet, botten på ögonfraserna, på ögonlocken och några området på mitt kropp.

Vad ska jag göra? (problemet med ansiktet fick jag ett och ett halv år och kroppen är gammal).

Hälsningar

Setareh


Hej Setareh!

Om din diagnos är riktig så skulle man kunna ge dig ett mjällschampo t ex Selsun som komplement till din behandling, 2-3 gånger per vecka. Till hårbotten skulle man kunna höja styrkan på cortisonet till t ex Elocon eller Betnovat cutan lösning (grupp 3). Till ansikte och öron kunde man pröva Cortimyk eller Daktacort kräm morgon och kväll i 14 dagar därefter nedtrappande.

Om ditt mjälleksem inte vill de sig kan det bero på att detta eksem har en tendens till att återkomma av och till och man får då ge en ny behandlingsomgång.

Ibland kan svårbehandlat mjälleksem visa sig vara psoriasis med kraftigt hårbottenengagement och vara svårbehandlat p g a det. Om du och din allmänläkare inte kommer till rätta med dina besvär är det rimligt med en remiss till hudläkare.

Med vänlig hälsning
Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Mjälleksem