Eksem vid graviditet

Hej!

Har sedan ca 1 år tillbaka återkommande perioder av mjälleksem som vandrat ned från hårbotten till kinder och panna. Sedan i somras också fått tillbaka mitt gamla atopiska eksem i armveck, armhålor men också på bröstvårtorna.

Har sökt hjälp via vårdcentral - där de endast rekommenderat mig att fortsätta med det jag gör, dvs regelbunden användning av fungoral schampoo, cortimyk i ansiktet+mjukgörande och hydrokortison till övrigt. Håller god kontroll över det, men är så trött på alla krämer, rädd för att jag tunnar ut huden och fundersam om jag behandlar bröstvårtorna rätt.

Bröstvårtorna vätskar inte längre, men narar och fastnar dagligen i bh. Har fått tid hos hudläkare i början på april. Är nu gravid, önskar få råd gällande min behandling. Gör jag rätt? Hur sluta med alla krämer? Vad ska jag göra åt bröstvårtorna?

Tacksam för svar!

Kristin


Hej Kristin!

Det verkar som om du tillhör den gruppen av patienter som blir sämre i sitt atopiskt eksem under graviditeten,( en del blir bättre). Du är inte ensam om att tröttna på all smörjning, men jag kan inte föreslå så mycket annat.

Något att tänka på är att den vanliga tvålen skall uppfattas som din fiende nummer ett. Försök istället att i görligaste mån använda någon oljebaserad produkt för rengöring t ex dusch-badolja som sköljes bort med varmvatten och om det blir mycket kladdigt kvar får du torka bort det med handduken, som då kanske måste bytas dagligen, men försök att undvika tvål, kanske bara använda den i underliv och armhålor efter behov.

Förmodligen har du prövat dig igenom apotekets utbud av mjukgörande krämer, men de karbamid-innehållande brukar bevara mjukheten bra i huden, Miniderm är det också många som tycker om. Här finns utrymme för dig att testa fram din egen preferens.

När du sen har fått din lilla baby ser jag en ökad risk att du utvecklar ett sk husmorseksem p g a allt "blaskande " som ingår i barna skötseln. Även här gäller att så mycket som möjligt undvika tvålen, skydda händerna med handskar om tvål måste användas. Inte tvätta upp små barnkläder för hand! Läs mer om handeksem och eksemskötsel .

Hoppas att du ändå kan ha viss hjälp av dessa råd!

Med vänlig hälsning

Hans Öhman

Categories: Mjälleksem