Blefarit eller mjälleksem?

Hej!

Jag vet inte om jag har blefarit eller mjälleksem...eller både och?

För cirka ett år sen åkte jag på en ögoninflammation och behandlade den. Ända sen dess har jag från och till fått torra partier runt ögonen, men har alltid lyckats behandla med ficortril. Nu däremot har jag inga såna partier utan huden är konstant röd runt ögonen.

Jag har varit hos en ögonspecialist som sa att jag hade blefarit och fick terracortril utskrivet. Detta hjälpte inte och användes 2 ggr om dagen i 14 dagar. Men, jag glömde säga till läkaren att jag har problem med min hårbotten också, som är väldigt, väldigt torr. I flera år har jag haft, i alla fall vad jag trott torra vita flingor i hårbotten och det är massor!

Jag har också det senaste året haft problem med eksem runt öronen, på halsen, precis ovanför bröstkorgen. Jag har fått betnovat mot detta och har delvis hjälpt.

Men min fråga är: kan min ögonspecialist missbedömt detta och kan det vara så att jag har mjälleksem runt ögonen och inte blefarit? Vad föreslår du att! jag ska använda?

Väldigt tacksam för svar. Mvh T.


Hej T!

På din beskrivning misstänker jag att du har ett svårbehandlat mjälleksem (seborrhoiskt eksem). Denna åkomma kan i enstaka fall även ge blefarit dvs eksem i ögonlocksranden vid ögonfransarna. Det finns starka indicier på att mjälleksem är förknippat med en svamp i huden som heter pityrosporum ovale (malassezia furfur).

Den behandling som jag brukar använda är cortison blandat med en svampkräm, t ex Daktacort eller Cortimyk 1x2 i 14 dagar i ansiktet och synliga eksemområden på andra ställen på kroppen.
Till hårbotten: ett mjällschampo t ex Selsun eller Sevorex och mot klådan Betnovat lösning eller motsvarande.

Selsun kan användas som helkroppsbehandling dvs du duschar och tvättar dig som vanligt. Därefter löddrar du in hela kroppen med Selsun, speciellt armhålor, ljumskar och synliga eksempartier. Du låter detta verka i 10-15 min och sköljer sedan bort det. Denna behandling ger du dig 2 ggr/vecka i 3 veckor. Akta dig från att få Selsun i ögonen -det kan svida och irritera. Cortison-svampbehandlingen pågår parallellt till ansiktet. Om besvärlig klåda i även hårbotten lägg till Betovatlösning efter hårtvätten. Var försiktig när du smörjer ögonlocksranden så du inte får in krämen i ögonen. Tyvärr är det inte ovanligt att även om behandlingen hjälper för stunden så kan besvären komma tillbaka och man får börja om med kuren.

Det finns beskrivet att väldigt svårt mjälleksem är debut symtom för HIV infektion. Något att kolla med test?

med vänlig hälsning
Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Mjälleksem