Betnovat - bättre med flera kurer?

Hej!

Min sambo lider av kraftigt seborroiskt mjälleksem sedan över tio år tillbaka. Han kliar sig blodig både natt och dag och trots idog dammsugning, är vår lägenhet igengrodd med mjällflagor, så det orsaker bekymmer av flera slag...

Han brukar då och då köra en kur med Salicylsyra som får sitta några timmar, därefter Betnovat-ingnidning morgon och kväll i tio dagar och Fungoral schampo två ggr i veckan. Detta håller tillbaka problemet i nån vecka efteråt.

- Min fråga är hur ofta man kan använda sig av denna kur, tänker framförallt på hur ofta man får använda Betnovat (tycker inte att jag finner tillräcklig info i FASS), samt om det kan tänkas bli bättre om man kör flera kurer efter varandra?

Med vänlig hälsning och tack på förhand för svar!

Anja


Hej Anja!

Seborrhoiskt eksem har tendens att återkomma och jag tycker att en 7-10 dagars kur brukar lindra besvären. Det är mycket ovanligt att vi ser biverkningar i just hårbotten av stark cortisonbehandling som t ex Betnovat lösning.

Du skulle kunna pröva en helkroppsbehandling med ett annat schampo mot mjälleksem; Selsun. Du gör dig ren som vanligt i duschen och därefter löddrar du in hela kroppen med Selsun och står med detta helst i 10 minuter så det får verka. Denna behandling upprepas 2 ggr/vecka i 3 veckor.

Parallellt med detta tar du Betnovat dagligen under 1 vecka och därefter 2-3 ggr/vecka under 3 veckor. Detta är en variant på den kur du beskriver och kan förhoppningsvis hålla eksemet borta lite längre tid men tyvärr finns risken får återfall kvar och du får göra om kuren.

Med vänlig hälsning
Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Mjälleksem