Finn-liknande eksem i armhålorna

Hej!

Jag har finn-liknande eksem i armhålorna som kommer och går i perioder. Men nu har jag testat allt och dem försvinner inte den här gången. Jag går hos en hudläkare och fick till svar att det förmodlingen var en svampinfektion i eksemen. Men krämen jag fick att smörja med gör ingen verkan. Mina starka kortisonkrämer fungerar inte heller.

Börjar känna mig lite förtvivlad då det ser hemskt ut under armarna och gör väldigt ont. Vad ska man hitta på nu? Sommaren är här och är inte bekväm att gå med linne vilket gör att dem blir instängda också.

Hälsningar Tessan


Hej Tessan!

Din berättelse låter som ett besvärligt tillstånd. Jag tänker också på de vanligaste åkommorna svamp och eksem i armhålan. Svamp tycker jag att din hudläkare borde kunna konstatera med ett svampprov.

Eksem borde kunna redas ut med möjligheten av en kontaktallergi (kontakteksem) mot något ämne som du lägger på i armhålan, oftast rör det sig om kontaktallergi mot ett antitranspirationsmedel eller någon klädesfärg som du inte tål, som ibland löses ut av värme och svettning i armhålan.

Ett seborrhoiskt eksem kan också i ovanliga fall drabba även armhålan men då har man oftast detta eksem även i hårbotten s k mjälleksem.

En mycket ovanlig åkomma som kommer och går är Subcorneal pustulos (Sneddon-Wilkinssons´ disease). Den uppträder ofta i armhålan men kan komma även på andra delar av huden. Den är svårbehandlad.

Du kanske kan ta upp de här frågeställningarna med din hudläkare för att se om man kan komma längre i diagnos och behandling.

Med vänlig hälsning
Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Eksem