Vuxeneksem efter stressperiod

Hej,

Jag hade som liten böjveckseksem och som tonåring mycket problem med eksem. När jag slutade skolan så upphörde allt eksem (!) och nu ca 20 år senare har det kommit tillbaka i samband med en stressperiod för ca 3 år sedan.

Jag är 49 och kom tidigt i klimakteriet och har haft och har fortfarande mycket problem med svettningar och värmevallningar. Plötsligt svettas jag mycket lättare, blir blöt i hårbotten, grenen när jag löptränar (som jag gör oftare) osv.

Har fått Betnovat mot kliande och sårig hårbotten. Hjälpte bra först, men nu 1,5 år senare har jag än mer problem, spec på sommaren i värmen. Har haft eksemfläckar i ansiktet, som nästan aldrig försvinner. Haka, hårfäste, panna/kind under håret. Även under armarna och under könshår. Och bröstvårtor (varm bh?)

Fick även diagnos rosacea runt ögon på senaste hudläkarkoll i maj och fick då Finacea gel 15% för ögon och Pevisone kräm för hårbotten samt mer Betnovat.

- Läste sedan på Fass att Betnovat kan utlösa Rocasea??? Kan jag använda dessa samtidigt, trots att FASS ej rekommenderar detta? Kan jag ha svamp även på kroppen och ansiktet? Hur behandlar jag det? Nu använder jag vanlig kortisonkräm Mildison till ansikte och Elocon till kroppen. Kan jag använda Pevisone även på kropp/ansikte? Hur länge? Kan kosten påverka ev svamptillväxt? Kan akupunktur hjälpa?

MVH Carin


Hej Carin!

Det finns en diagnos vi kallar "vuxen-atopiskt eksem" dvs efter att som man brukar säga "det vuxit bort" så återkommer besvären med svårbehandlat eksem, gärna i ansiktet, runt ögonen men även andra ställen på huden. Stress kan vara en utlösande orsak. Den genetiska förändringen som ligger bakom den tendens till en torr kliande hud, som atopiker har, finns kvar hela livet. Eksem återfallen brukar gå över så småningom.

Jag är tveksam till diagnosen rosacea runt ögonen i ditt fall, men den varianten finns också. Atopiskt eksem kompliceras ibland av seborrhoiskt eksem med lokalisation till hårbotten, armhålor, ljumskar, vilket skulle kunna vara tänkbart i ditt fall. Seborrhoiskt eksem kan behandlas med helkroppsbehandling med Selsun suspension, ett mjällschampo. Du duschar som vanligt och tar sedan på Selsun över hela kroppen (akta dock ögonen då det kan svida där). Du står med detta på huden i ca 10 minuter och sköljer sedan bort med vatten. Behandlingen upprepas 2 ggr/vecka i 3 veckor dvs 6 behandlingar. Återfall är vanliga. Du fortsätter att använda t ex Elocon eller Betnovat kräm till kroppen, Betnovat cutan lösning till hårbotten och den svaga Mildison (ev. om diagnosen seborrhoiskt eksem stämmer Cortimyk runt ögonen 1x2 i 14 dagar), till ansiktet efter behov (läs också om atopiskt eksem och seborrhoiskt eksem på Medecas hemsida.

Rent allmänt kan ju den s k övergångsåldern innehålla en del "spratt" för kroppens olika funktioner, som t ex svettning och värmevallningar. Som vanligt finns en Brasklapp med i mina råd, då jag inte sett dig. En bedömning av läkare i din närhet kan behövas.

Med vänlig hälsning

Hans Öhman hudläkare

Categories: Atopiskt eksem