Svåra eksem och nickelallergi

Hejsan.

Jag har haft eksem hela mitt liv, dock har det blivit mycket värre med åren. Får stora röda fläckar främst på hals, hela armarna och ryggen. Ser ut som brännskador. Brukar även få variga sår och skorpor i hårbotten. Händerna är fulla av sprickor och är ständigt torra.

Jag smörjer in mig med Ermovat, mjukgörande (parfymfria) samt använder elocon mot hårbotten.

Mina utslag kommer helt utan förvarning och varar i flera dagar. På sommarnen samt på vintern. De återkommer även om jag behandlar eller har behandlat med salvorna. Hittar ingen samband till varför de uppkommer.

Jag har varit i kontakt med hudmottagningen och gjorde pricktest på ryggen. Det visade att jag hade allergi mot nickel/kadmium vilket jag aldrig haft förut och jag utsätter mig inte för sån miljö där dessa ämnen finns. Har aldrig gjort de heller.

Någon behandling fick jag inte utan fick svaret att jag får leva med det. Det accepterar jag inte.

- Nu är min fråga vart kan jag vända mig för att få RIKTIG hjälp? Jag vet att nått är fel på mig och vill gärna få det utträtt då jag känner att det kommer inifrån kroppen. Jag äter även cerazett sedan några år tillbaka. Kan de ha någon påverkan på mitt eksem?

MVH Maggie


Hej Maggie!

När du skriver att du haft eksem hela livet så undrar jag vilken sorts eksem. Har du alltid varit överkänslig för nickel? Vad säger dina föräldrar (om du kan fråga dem) ? Hade du s k böjveckseksem som barn? (med läkarord atopiskt eksem , läs om denna eksem form på Medecas hemsida).

Min gissning är att du har båda dessa eksemtyper. Jag misstänker också att du kommer i kontakt med Nickel i någon form, det är så vanligt förekommande med blanka föremål i vårt samhälle. Ibland kan det räcka med någon enstaka kontakt per vecka för att underhålla eksemet.

Vanligen räknar man med att en konstaterad överkänslighet mot Nickel är livslång, därav förstås att du fick höra att "det får du leva med". Men med noggrann kontroll av vad man har för Nickel-innehållande föremål i omgivningen, som man kommer i kontakt med, kan individen ofta minimera sina eksem attacker väsentligt.

Vad gäller ett ev. atopiskt eksem innebär det en medfödd defekt i de översta hudlagren, som gör att huden lätt blir torr med tendens till klåda och eksemutveckling. Ofta går denna läggning hand i hand med störning i det immunologiska systemet så att dessa individer eller även släktingar till dem oftare får rinnande och kliande näsa och ögon, läkarterm rinokonjunctivit, vanligen kallat "hösnuva". Även astma finns vanligare i släkten.

Personer med atopisk läggning i huden blir lättare uttorkade i huden av fettlösande ämnen som t ex tvål, lösningsmedel etc. Därför avråder man dessa från att skaffa sig s k blaskiga yrken, d v s där man måste tvätta händerna ofta (eller på annat sätt påverkar hudens motståndskraft) t ex kökspersonal, sjukvårdspersonal, lokalvårdare och liknande. Läs mera på Medecas hemsida om handeksem och förebyggande åtgärder.

Jag kan således inte ställa diagnos på dina besvär men läs igen mina tips ovan vad det kan handla om. Jag råder dig att fråga din behandlande läkare om diagnos och att du själv söker information om mina ovanstående gissningar, atopiskt eksem och/eller kontaktallergiskt eksem mot nickel och krom (jag tror inte de sade kadmium). Ge inte upp! God kunskap om sin egen åkomma kan, om inte bota, så i alla fall lindra en hel del.

Med vänlig hälsning
Hans Öhman hudläkare

Kategorier: Atopiskt eksem