Sminka, tona och permanenta håret hos barn med eksem

Hej,

jag har en dotterdotter, 10 år. Hennes pappas nya sambo brukar sminka, tona och permanenta håret på henne. Dotterdottern har sedan födseln haft eksem i armvecket.

- Nu undrar jag om smink, permanentvätska och toningsmedel kan på något sätt påverka hennes fysiska tillstånd i framtiden. Den psykiska påverkan undrar jag också över men den kan ni kanske inte svara på.

Orolig mormor


Hej Ingrid!

Atopisk läggning innebär en tendens till torr, kliande hud. Där finns en barriär defekt d v s översta lagren av huden är förändrade, många gånger finns också förändringar i immunsystemet.

Summan av kardemumman är svår att uttala sig om, dessa störningar i huden är delvis motverkande varandra med avseende på ev. framtida men av de åtgärder du beskriver. Jag tänker då i första hand på att flickan skulle kunna bli överkänslig för några av de produkter hon får i hårbotten och utveckla kontaktallergi men den risken är nog inte större än hos en flicka utan atopisk läggning. Men flickan kan ha lite lättare att bli irriterad i hårbotten tillfälligt, i samband med behandlingen. Hon kommer då troligen att protestera självmant.

Rent personligen tycker jag att det låter lite tidigt att permanenta håret på en 10- årig flicka, men det är kanske din dotterdotter som driver på.

Med vänlig hälsning

Hans Öhman hudläkare

Categories: Atopiskt eksem